Geschreven op 11 november 2015

Het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft na aanleiding van de mogelijke aanslag op een Russisch passagiersvliegtuig in Sharm-el-Sheikh een lijst gepubliceerd met risicovolle luchthavens.

Eind oktober werd de wereld opgeschrikt door een vliegtuigongeval in Egypte. Naar alle waarschijnlijkheid werd dit vliegtuigongeluk veroorzaakt door een bomaanslag. Hierbij kwamen alle 224 inzittenden van het Russische passagiersvliegtuig om het leven. Na deze gebeurtenis was er veel kritiek op de veiligheid van het vliegveld in Sharm-el-Sheikh en werd eer direct een veiligheidsonderzoek gedaan. In navolging van dit onderzoek heeft het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken een lijst gepubliceerd met risicovolle luchthavens. Op deze luchthavens is een verhoogde kans op aanslagen.

– Algiers (Algerije)
– Dhaka (Bangladesh)
– Istanbul (Turkije)
– Jeddah (Saoedi-Arabië)
– Marrakesh (Marokko)
– Nairobi (Kenia)
– Sharm-el-Sheikh (Egypte)
– Tunis (Tunesië)

Meeste risicovolle luchthavens in Noord-Afrika
In totaal staan er 9 luchthavens op de lijst. 4 van deze luchthavens liggen in Noord-Afrika, waar het al lange tijd onrustig is. Denk bijvoorbeeld aan de twee bloedige aanslagen in Tunesië. De meest opvallende luchthavens zijn wel die van Istanbul (Turkije) en Marrakesh (Marokko). Deze luchthavens worden jaarlijks door een groot aantal Nederlanders bezocht.