Geschreven op 14 november 2015

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Frankrijk aangescherpt vanwege meerdere aanslagen in het centrum van Parijs.

Op 13 november 2015 vonden in Parijs (Frankrijk) meerdere aanslagen, schietpartijen en een gijzeling plaats. Waarschijnlijk zijn de aanslagen gepleegd door Islamitische Staat. Bij deze aanslagen zijn tenminste 129 doden gevallen. Daarnaast zijn er circa 300 gewonden, waarvan 100 ernstig. Er zijn drie Nederlanders gewond geraakt. Twee Nederlanders zijn zwaargewond, één is lichtgewond. De aanslagen vonden plaats op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad Parijs, waaronder bij het Louvre en bij het voetbalstadion Stade de France. De Franse regering heeft de noodtoestand afgekondigd en verscherpte grenscontroles ingesteld. Vanwege de gebeurtenissen zijn een groot aantal toeristische trekpleisters gesloten en grote evenementen afgelast. Daarnaast is het openbaar vervoer deels stilgelegd. Ook geld er op dit moment een samenscholingsverbod. Als je van plan bent om naar Frankrijk af te reizen, en dan met name naar de hoofdstad Parijs, zorg er dan voor dat je in het bezit bent van een geldig reisdocument. Daarnaast is het verstandig om drukke plaatsen te vermijden en instructies van de autoriteiten op te volgen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bijvoorbeeld via de media.

Consulaire bijstand
De Franse overheid heeft twee nummers geopend voor vragen: 0800-406005 vanuit Frankrijk zelf of +33(0)145503460 vanuit Nederland. Ben je in Frankrijk en heb je consulaire hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Parijs: +33(0)140623300 of bel het speciale noodnummer van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag: 070-3487770.

Reisorganisaties
Op dit moment heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen negatief reisadvies afgegeven voor Frankrijk. Toch hebben de reisorganisaties TUI (o.a. Kras), De Jong Intra Vakanties, Sunair (o.a. Stedentrips.nl) en Thomas Cook (o.a. Vrij uit en Neckermann) besloten om reizigers de kans te bieden om een stedentrip naar Parijs te annuleren, verzetten of om te zetten naar een andere bestemming. Het betreft hier stedentrips met een aankomstdatum tot 20 november. Reizigers die zaterdag niet met de Thalys naar Parijs willen, krijgen hun geld terug of kunnen hun kaartje inwisselen.

‘Oorlog met IS’
Mark Rutte laat weten dat wij in oorlog zijn met IS. Dit zei Mark Rutte zaterdag tijdens een persconferentie. Hij heeft ook laten weten dat de bewaking van grenzen, treinstations en luchthavens in Nederland wordt opgeschaald.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Frankrijk kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.