Geschreven op 22 januari 2016

De Amerikaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in een aantal oostelijke staten, waaronder Tennessee, North Carolina, Virginia, Maryland en Pennsylvania. Dit houdt verband met de mogelijk historische sneeuwstorm ‘Jonas’.

Vanaf vrijdagmiddag zal een sneeuwfront over het oosten van de Verenigde Staten trekken met sneeuwhoogtes tot misschien wel 70 cm. Deze sneeuwstorm kan leiden tot ernstige verstoring van het dagelijkse leven. Zo is er grote kans op grote stroomstoringen, wegversperringen, overstromingen en instortingsgevaar. Sommige meteorologen waarschuwen zelfs voor een sneeuwstorm die in de top 10 zal komen te staan. De hoofdstad Washington krijgt volgens burgemeester Muriel Bowser te maken met de ergste storm in 90 jaar. Er wordt rekening gehouden met een schadepost die kan oplopen tot 1 miljard dollar.

Voorzorgsmaatregelen
Uit voorzorg is in een groot aantal staten aan de oostkust van de Verenigde Staten de noodtoestand uitgeroepen. Zo heeft de overheid meer hulpverlening tot zijn beschikking en kan het dagelijkse leven grotendeels stilgelegd worden. Zo zijn uit voorzorg een groot aantal vluchten geannuleerd, is het openbaar vervoer grotendeels stilgelegd en zijn openbare gebouwen zoals scholen gesloten. Inwoners worden opgeroepen vooral niet naar buiten te gaan, wat leidde tot een ware run op de supermarkten de laatste dagen.

Live volgen
Ben je benieuwd hoe de storm zich ontwikkeld? Met onderstaande websites blijf je volledig op de hoogte!
– Live beelden Weather.com: Klik hier
– Live webcams: Klik hier
– Live blog CNN: Klik hier
– Live blog NBC News: Klik hier
– Live blog The Guardian: Klik hier
– Live blog AccuWeather: Klik hier
– Live weerkaart (radarbeelden): Klik hier
– Live Twitter updates: Klik hier