Negatief reisadvies vanwege Zika-virus?
Geschreven op 24 januari 2016
De Amerikaanse overheid heeft een negatief reisadvies afgegeven voor zwangere vrouwen die naar landen willen reizen waar het Zika-virus heerst. Dit heeft te maken met het Zika-virus dat gevaarlijk is voor het ongeboren kind.
Zuid-Amerika heeft te kampen met de grootste Zika-epidemie ter wereld. Inmiddels heerst het Zika-virus in een overgroot deel van Zuid-Amerika. Het Zika-virus wordt overgebracht door de zogenaamde denguemug en kan vooral bij zwangere vrouwen leiden tot complicaties. Het virus lijkt afwijkingen bij ongeboren kinderen te veroorzaken. Sinds de uitbraak in 2014 is er een grote stijging te zien in baby’s met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen. Dit kan leiden tot een verstandelijke beperking of een vroege dood. Inmiddels zijn er ook aanwijzingen dat het virus ook schadelijk is voor andere leeftijdsgroepen. Zo zou het virus hersenvliesontsteking en het syndroom van Guillain-Barré kunnen veroorzaken. Symptomen van het virus zijn o.a. koorts, gewrichtsklachten, hoofdpijn, conjunctivitis (ontsteking van slijmvlies van het oog), weinig eetlust en uitslag in het gezicht. De meeste mensen zijn er zonder al te veel klachten in een week vanaf. Er is nog geen medicijn of vaccin beschikbaar.
Negatief reisadvies
Vanwege de impact van het virus heeft de Amerikaanse en Belgische overheid een negatief reisadvies afgegeven voor zwangere vrouwen die landen willen bezoeken waar het Zika-virus heerst. Het gaat dan met name om landen in Midden- en Zuid-Amerika, Midden-Afrika en de Caribbean. Inmiddels raden de overheden van Brazilië, Colombia, El Salvador en Jamaica hun inwoners aan om een eventuele kinderwens voorlopig uit te stellen.
Alle landen waar het Zika-virus actief is:
RIVM
Ook het RIVM raadt reizen naar deze landen af voor zwangere vrouwen. Het RIVM heeft inmiddels 95 meldingen gekregen van Nederlanders die besmet zijn geraakt met het Zika-virus. Onder de besmette personen zijn enkele zwangere vrouwen. Volgens het RIVM kunnen de patiënten niemand in Nederland besmetten. Het virus wordt verspreid door de denguemug (gelekoortsmug) die een geïnfecteerde persoon steekt en vervolgens iemand anders steekt. Deze muggensoort komt niet in Nederland voor.
Preventie
Het is verstandig om de kans op muggenbeten zo veel mogelijk te verkleinen. Dit kan met behulp van anti muggenspray, een klamboe en goed bedekkende kleding. De denguemuggen zijn het meest actief in de avond-, ochtend- en nachtelijke uren. Je wordt dan ook afgeraden in deze periodes buiten te komen. Daarnaast is het verstandig om hoog gras en stilstaand water te vermijden. Inmiddels is ook vast komen te staan dat het virus ook seksueel overdraagbaar is. Om besmetting op deze manier te voorkomen wordt aan mannen die in landen zijn geweest waar het Zika virus voorkomt, geadviseerd om gedurende twee maanden een condoom te gebruiken.
Meer informatie
RIVM (Nederlandse overheid): www.rivm.nl
CDC (Amerikaanse overheid): www.cdc.gov
Actuele kaart met Zika besmette landen: www.cdc.gov