Geschreven op 6 februari 2016

Maandag 8 februari wordt door Chinezen over de hele wereld het Chinese nieuwjaar gevierd. Volgens de Chinese kalender zal het jaar ‘4714’ in het teken staan van de aap.

Het staat bekend als de grootste jaarlijkse volksverhuizing ter wereld. Honderden miljoenen Chinezen zullen voor het Chinese nieuwjaar naar hun familie afreizen. Volgens de Chinese overheid zullen er naar verwachting bijna 3 miljard ritten met auto, bus en vliegtuig worden gemaakt. Het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw ingeluid met dans, muziek en heel veel vuurwerk. Voorafgaand aan de nieuwjaarsdag vindt er op de Chinese staatszender CCTV nog het grootste showprogramma ter wereld plaats. 700 miljoen kijkers zullen volgens traditie samen met familie kijken naar vier uur durend variƫteitenspektakel.

Jaar van de aap
Volgens de Chinese kalender staat het jaar 4714 in het teken van de aap. Het jaar van de Aap kan dramatisch zijn. Investeerders hebben stalen zenuwen nodig omdat de fluctuaties sterk zijn. Het jaar van de Aap stimuleert nieuwe ideeƫn en binnen bepaalde bedrijfstakken kunnen we veel innovaties verwachten. In het jaar van de aap worden ook vaak trends gezet.

Viering in Nederland
Vandaag vond er al een vervroegde viering plaats in Rotterdam. De grootste viering in Nederland vindt echter plaats in Amsterdam. Op maandag 8 februari start het programma om 16.00 uur in de Bijenkorf met om 17.30 de traditionele draken- en leeuwendansen op de Dam en vanaf 19.00 uur een spectaculaire vuurwerkshow bij Hotel Krasnapolsky. Op 13 februari vindt er nog een viering plaats in Den Haag met o.a. om 11:30 uur een Drakendans en vuurwerk op het Spuiplein.