Geschreven op 14 maart 2016

De Chileense regering heeft onlangs besloten om de definitieve zomertijd tijdelijk te onderbreken vanwege het grote aantal schooluitvallers.

Chili gebruikt al sinds 1927 een zomertijd. Door de jaren heen is de duur en periode van de zomertijd meerdere malen gewijzigd. Hiervoor waren verschillende politieke redenen. In 2015 besloot de overheid nog om definitief over te gaan op de zomertijd. Nu gaat men deze beslissing weer gedeeltelijk terug draaien omdat de zomertijd schuldig zou zijn aan het hoge aantal schooluitvallers, ook al heeft de permanente zomertijd een goed effect op de criminaliteitscijfers en het aantal ongelukken. De tijdelijke onderbreking wordt ook doorgevoerd op Paaseiland.

Veranderingen en tijdsverschil Chili
Chili zal de zomertijd onderbreken van 14 mei tot 13 augustus. Hierdoor zal het tijdens onze zomertijd 6 uur vroeger zijn in Chili. Tijdens de wintertijd zal het 4 uur vroeger zijn in Chili. Vanwege het verschil in zomertijd zal het tussen de laatste zondag in maart en de tweede zaterdag in mei en tussen de tweede zaterdag in augustus en de laatste zondag in oktober 5 uur vroeger zijn in Chili. De zomertijd en wintertijd in Chili lopen tegenovergesteld aan die van Nederland.

Veranderingen en tijdsverschil Paaseiland
Paaseiland zal de zomertijd onderbreken van 14 mei tot 13 augustus. Hierdoor zal het tijdens onze zomertijd 8 uur vroeger zijn op Paaseiland. Tijdens de wintertijd zal het 6 uur vroeger zijn op Paaseiland. Vanwege het verschil in zomertijd zal het tussen de laatste zondag in maart en de tweede zaterdag in mei en tussen de tweede zaterdag in augustus en de laatste zondag in oktober 7 uur vroeger zijn op Paaseiland. De zomertijd en wintertijd op Paaseiland lopen tegenovergesteld aan die van Nederland.

Meer informatie
Voor de actuele tijd en tijdzone in Chili en Paaseiland kun je terecht bij onze uitgebreide Chili tijdsverschil en Paaseiland tijdsverschil pagina’s.