Geschreven op 27 maart 2016

In de nacht van zaterdag op zondag a.s. gaat de zomertijd weer van start! De klok zal om 02.00 uur ’s nachts één uur vooruit gezet worden.

In het overgrote deel van West-Europa en een aantal landen daarbuiten zal dit weekend de klok één uur vooruit gezet worden. Dit dient te gebeuren om 02.00 uur in de nacht van zaterdag 26 maart op zondag 27 maart. Daarmee onderbreken we tot de laatste zondag van oktober de standaardtijd (UTC+1) en gaan we over op de zomertijd (UTC+2). Dit heeft als gevolg dat het in de ochtend langer donker blijft en ‘s avonds langer licht. Dit komt beter overeen met de zonsopkomst en zonsondergang in de zomerperiode.

Tijdsverschil
Het ingaan van de zomertijd heeft gevolgen voor het tijdsverschil met een groot aantal landen. Zo zijn er landen waar geen zomertijd wordt gehanteerd, waar de zomertijd afwijkt en landen waar de zomertijd juist afloopt. Voor het juiste tijdsverschil tussen Nederland en andere landen wereldwijd kun je altijd terecht op onze uitgebreide tijdsverschil pagina.