Geschreven op 22 juni 2016

Volgens IJslandse experts kan de Hekla vulkaan op elk moment tot uitbarsting komen. Dit zal directe gevolgen hebben voor het internationale luchtverkeer en het lokale toerisme.

De IJslandse wetenschapper geofysica Páll Einarsson luidt de noodklok. Volgens de wetenschapper kan de Hekla vulkaan in IJsland op elk moment tot uitbarsting komen. De druk is volgens metingen al twee keer zo hoog als bij de laatste uitbarsting van de vulkaan in 2010. Als de vulkaan tot uitbarsting komt zal dit volgens de wetenschapper waarschijnlijk een stuk heftiger zou zijn dan die in 2000. Hij waarschuwt toeristen om niet naar de toeristische trekpleister af te reizen. Het gebied rond de Hekla-vulkaan, is populair onder toeristen vanwege de ongerepte natuur. Naast het toerisme kan ook het luchtverkeer ernstig ontregeld worden. Als er een pluim vulkanische as vrijkomt in de atmosfeer kan deze het vliegverkeer in een groot deel van Europa lange tijd ontregelen. Dit zagen we eerder in 2010 bij de uitbarsting van een andere vulkaan in IJsland.

Live beelden en seismogram
Op Livefromiceland.is kun je live webcam beelden bekijken van de Hekla vulkaan. Daarnaast kun je op Volcanodiscovery.com verschillende seismogrammen volgen.