Pokémon Go op vakantie? Dit moet je weten!

Geschreven op 12 juli 2016

Ook zo verslaafd aan Pokémon Go? En ben je van plan om het spel ook te spelen op vakantie? Er zijn een aantal dingen die je in je achterhoofd moet houden!

Nederlanders ontdekken razendsnel het virtuele spel Pokémon Go. In Pokémon Go is het de bedoeling om Pokémon karakters te vangen middels de mobiele telefoon. De karakters kunnen overal opduiken en ontdekt worden door met de gsm te zoeken. Ook al is het spel nog niet officieel gelanceerd in Nederland, het spel is inmiddels al door honderdduizenden Nederlanders via een omweg gedownload. Nu de rage extreme vormen begint aan te nemen komen ook de slechte kanten naar voren. In verschillende landen heeft het spel al geleid tot ongelukken, berovingen en gebroken relaties.

Nu de zomervakantie in het midden van het land is begonnen en de rest van het land snel zal volgen is de verwachting dat veel mensen het populaire spel zullen gaan spelen op de vakantiebestemming. Om dit op een veilige, verantwoorde en leuke manier te doen hebben wij een tiental tips op een rij gezet.

1. Gebruik je verstand
Het klinkt misschien logisch, maar de belangrijkste tip is natuurlijk om je verstand te gebruiken. Doe niets wat je normaal ook niet zou doen en volg altijd de lokale wetgeving. Breng je leven niet onnodig in gevaar en laat Pokémon Go je vakantie niet verpesten.

2. Berovingen
Sinds de lancering van Pokémon Go zijn er al meerdere meldingen van berovingen, ook in Nederland! Doordat je zo in het spel opgaat en vaak de mobiele telefoon op een afstandje houdt ben je een makkelijke prooi, vooral in drukke (toeristische) gebieden.

3. Lege accu
Als je Pokémon Go intensief gaat gebruiken zal je accu snel leeglopen. Aangezien je op vakantie bent is het altijd handig om te kunnen bellen en bereikbaar te zijn. Zorg daarom dat je altijd genoeg stroom overhoudt of de beschikking hebt over een powerbank (reservestroom). Het is ook raadzaam om onnodige apps af te sluiten, de schermverlichting te dimmen en opties als wifi en bluetooth tijdelijk uit te schakelen. Het is ook mogelijk om een oud mobieltje te gebruiken waarop je enkel Pokémon Go installeert.

4. Gebouwen en gebieden die je beter kan vermijden
De karakters van Pokémon Go kunnen overal opduiken. Toch is het verstandig om op vakantie gebouwen en gebieden van de overheid, politie, luchtvaart en het leger te vermijden. In een groot aantal landen is het verboden om foto’s en filmopnamen te maken van dergelijke gebouwen en gebieden. Doordat het lijkt dat je foto’s of filmopnamen maakt kun je opgepakt worden voor spionage.

5. Afgelegen gebieden
Probeer op vakantie geen afgelegen gebieden op te zoeken. Er zijn al meldingen geweest van criminelen die op afgelegen gebieden Pokémon Go spelers opwachten en beroven.

6. Privégebied
Het klinkt misschien logisch, maar blijf van andermans terrein af. In een groot aantal landen is het toegestaan om privéterrein te verdedigen, soms zelfs met wapens. Daarnaast is het strafbaar en zitten veel mensen er niet op te wachten om vreemde mensen in of om het huis te zien. En niet te vergeten de gevreesde waakhonden die je als indringer zullen zien!

7. Zebrapad = voorrang?
Zomaar een zebrapad oversteken met je hoofd richting de mobiele telefoon is in Nederland ook niet slim, maar meestal nog wel te doen. In het buitenland kun je dit beter niet doen. In veel landen worden de verkeersregels niet zo nauw genomen en kun je dus beter even goed opletten.

8. Pokémon Go vangen niet overal toegestaan
Steeds meer bedrijven hangen bordjes neer dat het verboden is om Pokémon Go te spelen op hun terrein. In sommige landen zullen deze bordjes in de lokale taal geschreven zijn. Let altijd goed op of er waarschuwingsbordjes hangen en respecteer dit.

9. Op mensen richten
Doordat het lijkt dat je een foto of filmopname maakt en eventueel in een andere taal praat, kan het voorkomen dat mensen zich bespied voelen. Probeer daarom niet op mensen te richten om onnodige ruzies met taalbarrière te voorkomen.

10. Geniet van je vakantie
Nog een laatste tip, geniet van je vakantie! De Pokémon Go rage gaat vroeg of laat weer over maar je vakantie krijg je niet meer terug. Pak je welverdiende rust en speel met mate.

Bonustip
Om onnodig hoge kosten voor het gebruiken van mobiel internet te voorkomen is het aan te raden om een lokale prepaid simkaart met internetbundel te kopen op de vakantiebestemming. Mobiel internet in het buitenland is veelal uitgesloten van je Nederlandse bundel.

Het volgende waarschuwingsfilmpje zegt alles!