Geschreven op 15 juli 2016

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Turkije aangescherpt vanwege een staatsgreep.

Update 16 juli 2016
Het lijkt erop dat de staatsgreep door het leger is mislukt. De Turkse regering neemt langzaam aan alle bezette gebieden en gebouwen weer over. Het advies is nog steeds om binnen te blijven in Istanbul en Ankara, tot de onrust voorbij is. Op dit moment worden vrijwel alle vluchten naar Istanbul en Ankara nog geannuleerd. Vluchten naar andere Turkse steden ondervinden geen hinder.

Op dit moment is er in Turkije een (poging tot) staatsgreep gaande. De situatie is nog niet helder. Op dit moment zijn er verontrustende meldingen uit Istanbul en Ankara. Bruggen zouden zijn gesloten, overheidsgebouwen bezet en het leger is in grote getalen aanwezig in de lucht en op de grond. Het internationale vliegveld van Istanbul is tot nader bericht gesloten voor al het vliegverkeer. Daarnaast zijn er schoten en explosies gehoord. Zowel de zittende regering als het leger claimen op dit moment het land te regeren. Als u zich op dit moment in Istanbul of Ankara bevindt kunt u het beste binnen blijven en de laatste ontwikkelingen volgen. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze twee steden worden afgeraden.

Vakantie in Turkije?
Inmiddels zijn er al enkele vliegtuigen die onderweg waren naar Istanbul teruggekeerd naar het land van herkomst. Hierbij is in ieder geval ook een vlucht van KLM. Wat de huidige situatie te betekenen heeft voor vakantiegangers in Turkije en vakantiegangers die nog moeten vertrekken is op dit moment onduidelijk. Reisorganisaties zijn voor een spoedoverleg bij elkaar gekomen. Tot nu toe zijn er nog geen noodgevallen gemeld door Nederlanders in Turkije. Wel zijn er berichten dat het telefoonnetwerk plat ligt en social media onbereikbaar (geblokkeerd) is.

Kompas online crisis contactsysteem
Bent u op dit moment in Turkije of vertrekt u binnenkort? Het is verstandig om uw verblijf te registreren bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In geval van nood kan er contact met u worden opgenomen middels telefoon of sms. Registreren is gratis en kost u slechts 5 minuten. U meldt zich eenvoudig aan op de website Nederlandwereldwijd.nl. Registreren hoeft maar 1 keer. Daarna hoeft u alleen nog uw gegevens te wijzigen als u naar een andere bestemming gaat of verhuist.
In geval van nood kunt u contact opnemen met het 24/7 BZ Contactcenter onder nummer +31-247247247.

Live ontwikkelingen
Live blog Metronieuws
Live blog Telegraaf
Live blog NOS
Live blog RTL Nieuws
Live berichten Twitter

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Turkije kunt u terecht op Nederlandwereldwijd.nl.