Geschreven op 18 september 2016

Op 19 september 2016 bestaat Schiphol precies 100 jaar. 100 jaar waarin record na record werd verbroken en waarin verschillende gebeurtenissen hun schaduw over het vliegveld wierpen.

Schiphol werd in 1916 opgericht als militair vliegveld. Inmiddels zijn we 100 jaar later en is Schiphol de grootste Nederlandse luchthaven en een belangrijke luchthaven in Europa geworden. Schiphol was in 2015 met ruim 58 miljoen passagiers de op vier na drukste luchthaven van Europa. Een bedrijf dus om trots op te zijn. In 100 jaar bestaan is er veel gebeurd. Vrijwel jaarlijks werden bezoekersrecords gebroken en het vliegveld is qua aanbod en faciliteiten flink gegroeid. Helaas kent het vliegveld ook zwarte bladzijdes in de geschiedenis, denk daarbij bijvoorbeeld aan de Bijlmerramp of de Schipholbrand . Maar ook deze gebeurtenissen hebben het vliegveld gevormd tot wat het nu is. Om bij alle gebeurtenissen in de afgelopen 100 jaar stil te staan, heeft Schiphol een groot aantal activiteiten georganiseerd.

Programma
In de aanloop naar 19 september hebben er al verschillende activiteiten plaats gevonden. Zo was er o.a. een reizende fototentoonstelling, is er een speciale postzegel gepresenteerd en kon men een uniek kijkje krijgen achter de schermen van Schiphol. Op 19 september zal er een ceremonieel programma op het Panoramaterras plaats vinden waarbij de Koning aanwezig zal zijn. Na aankomst op Schiphol loopt de Koning langs een speciaal samengestelde route waarbij onder meer kinderen van twee scholen hun ‘luchthaven van de toekomst’ aan de koning presenteren bij het NEMO Science Museum op de Schiphol. ter gelegenheid van het 100-arig bestaan heeft Schiphol ook een speciale jubileum website geopend waarin men terug kan gaan in de tijd van het vliegveld. Daarnaast zal er op 19 september op NPO 2 (21.00 uur) een kort verslag worden gedaan van de gebeurtenissen van deze bijzondere dag.

Koninklijk
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Schiphol is het predicaat ‘Koninklijk’ toegekend. In het nieuwe logo van de Royal Schiphol Group prijkt voortaan een gouden kroontje. President-directeur van Schiphol Group, Jos Nijhuis, noemde de koninklijke status voor Schiphol ‘een enorme eer en een kroon op het werk van alle werknemers’.

100 jaar Schiphol in beeld
Omdat beelden zoveel meer zeggen dan woorden, hebben wij voor je twee mooie video’s online gezet. In de eerste video zie je een mooie interactieve animatie van de groei van Schiphol in 100 jaar tijd. In de tweede video word je in 100 seconden beelden door de meest memorabele momenten van Schiphol geleid.

100 jaar groei in beeld (Bron: Stadsarchief Amsterdam)

100 jaar Schiphol in 100 seconden (Bron: Amsterdam Airport Schiphol)