Geschreven op 15 december 2016

De Spaanse regering overweegt een verandering van tijdzone. Hierdoor zou een einde moeten komen aan de voortdurende jetlag die Spanjaarden ondervinden.

Hoewel een groot deel van Spanje geografisch gezien tot dezelfde tijdzone behoort als Portugal en Groot-Brittanniƫ (UTC+0), loopt de tijd in Spanje gelijk met die in Centraal-Europa (UTC+1). Hierdoor hebben vooral Spanjaarden uit het Noordwesten van Spanje last van een voortdurende jetlag. Zij leven vertraagd ten opzichte van de tijd dat het buiten licht is. Tegelijkertijd met het veranderen van tijdzone wilt men de werkuren gelijk trekken met de rest van Europa. Zo kunnen Spanjaarden net als de rest van Europa om 18 uur klaar zijn met werken en op tijd naar bed, om vervolgens uitgerust op te staan. Als de verandering van tijdzone doorgaat zal geheel Spanje in dezelfde tijdzone komen. Op dit moment liggen de tot Spanje behorende Canarische Eilanden qua tijd al wel gelijk met Portugal en Groot-Brittanniƫ.

Afschaffen zomertijd
In delen van Spanje is ook de discussie omtrent zomertijd weer opgelaaid. Diverse regio’s waaronder CataloniĆ«, de Balearen en Valencia hebben te kennen gegeven dat zij de zomertijd willen afschaffen. Een voordeel hiervan zou zijn het extra uur zonlicht in de namiddag.

Meer informatie
Voor de actuele tijd en tijdzones in Spanje kun je terecht bij onze uitgebreide Spanje tijdsverschil pagina.