Geschreven op 18 december 2016

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Congo-Kinshasa aangescherpt vanwege mogelijke gewelddadige demonstraties.

In Congo-Kinshasa zouden eind 2016 verkiezingen plaatsvinden, omdat de tweede en laatste ambtstermijn van president Joseph Kabila afloopt. Deze verkiezingen zijn uitgesteld, waardoor veel onrust is ontstaan. Als gevolg van politieke spanningen komen er gewelddadigheden voor in de grote steden, met name in Kinshasa. Hierbij zijn doden gevallen. Op of rond 19 december 2016 worden in de grote steden gewelddadige demonstraties verwacht. Reis daarom alleen als het noodzakelijk is naar Congo-Kinshasa. Verblijf je momenteel in Congo-Kinshasa en is je verblijf niet noodzakelijk overweeg dan bij de eerstvolgende gelegenheid het land (tijdelijk) te verlaten. Ben je in Congo-Kinshasa en kies je ervoor om het land niet te verlaten, blijf dan rond 19 december 2016 zoveel mogelijk binnen en neem de nodige veiligheidsmaatregelen. Zorg dat je zich voor een aantal dagen kunt voorzien in de eerste levensbehoeften en zorg dat je belangrijke documenten in je bezit hebt.

Gesloten grenzen
Het lijkt erop dat Congo-Kinshasa niet zit te wachten op bemoeienis van andere landen. Zo heeft het eerder deze week de toegang ontzegd van een Belgisch militair toestel en heeft het diverse journalisten het land uitgezet.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Congo-Kinshasa kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.