Geschreven op 4 januari 2017

Na de zoveelste aanslag in Turkije vragen veel Nederlanders zich af of het nog veilig is om af te reizen naar Turkije. Is er een negatief reisadvies? En zoja, voor welke gebieden?

In de nieuwjaarsnacht werd Turkije voor de zoveelste keer getroffen door een terroristische aanslag. In Istanbul kwamen 39 mensen in een uitgaansgelegenheid om het leven toen een terrorist het vuur opende. Hiermee is de eerste aanslag van 2017 een feit. In 2016 werd Turkije maar liefst 35 keer getroffen door terroristische aanslagen, door voornamelijk IS en de PKK. Door de vele aanslagen, een mislukte staatsgreep en een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije vragen steeds meer Nederlanders zich af of het nog veilig is in Turkije.

Negatief reisadvies
Er geldt op dit moment enkel een negatief reisadvies voor de grensgebieden met Syrië en Irak en voor de stad Diyarbakir. Dit heeft te maken met de militaire operaties die in deze regio’s plaatsvinden.

Onveilige gebieden
In de meeste provincies in het zuidoosten van Turkije is het niet veilig. Dit komt door gewapende botsingen tussen de Turkse strijdkrachten/ordediensten en de terroristische organisatie PKK. Alle niet-essentiële reizen naar de volgende steden en regio’s worden afgeraden: Agri, Batman, Bingol, Bitlis, Diyarbakir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Igdir, Mardin, Muş, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt, Tunceli en Van.

Goedkoop naar Turkije met TUI

Overige gebieden
Voor alle overige gebieden (inclusief badplaatsen en grote steden als Istanbul en Ankara) geldt een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Er is een noodtoestand van kracht die de overheid extra mogelijkheden geeft in de strijd tegen terrorisme. Deze noodtoestand is al vanaf 21 juli 2016 actief. Wees extra alert, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen. Overheidsgebouwen, politiebureaus, gebouwen van overige onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren, politieke bijeenkomsten en demonstraties kunnen doelwitten zijn. Maar ook toeristen, toeristische attracties, metrostations, bushaltes, uitgaansgelegenheden, Europeanen en Europese objecten. Daarnaast kunnen in het gehele land politieke demonstraties plaats vinden die kunnen uitmonden in rellen en geweld. Vooral in de grotere steden. De politie treedt vaak hard op. Mijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties.

Lokale wetgeving
Volgens de Turkse wet is het verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten wordt gezien als belediging. Daarvoor kun je strafrechtelijk worden vervolgd, ook als dit buiten Turkije heeft plaatsgevonden. De Turkse regering ziet de religieuze Gülen-beweging als een terroristische organisatie. Personen en organisaties die aan deze beweging verbonden zijn, of ervan verdacht worden deze te steunen, worden vervolgd. Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit bezitten worden op Turks grondgebied als Turks burger behandeld. Daardoor kan het gebeuren dat de Nederlandse ambassade in geval van problemen niet wordt geïnformeerd en/of je niet kan bijstaan bij problemen.

Reisverzekering
Veel twijfelende reizigers vragen zich af waar men recht op heeft mocht er zich een noodsituatie voordoen. Heb je al geboekt en durf je niet meer te reizen? Dan biedt een annuleringsverzekering helaas geen dekking. Ook bij een negatief reisadvies biedt de annuleringsverzekering geen uitkomst. Mocht er een negatief reisadvies komen of een calamiteit plaatsvinden kun je zich veelal wenden tot het Calamiteitenfonds. Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat een reis wordt aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan zorgt het fonds voor een vergoeding voor de niet genoten reisdagen. Als je besluit om naar Turkije op vakantie te gaan kun je het beste een reis boeken bij een reisorganisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Op onze Turkije reisaanbod pagina vind je enkele betrouwbare reisorganisaties naar Turkije.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Turkije kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.