Geschreven op 19 januari 2017

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle niet-essentiële reizen naar Gambia afgeraden. Dit heeft te maken met problemen rond de presidentswisseling.

Op 1 december 2016 vonden in Gambia presidentsverkiezingen plaats, die zijn verloren door de huidige president Yahya Jammeh. Op 18 en 19 januari 2017 moet de machtsoverdracht plaatsvinden. Yahya Jammeh is tot op heden niet van plan om zijn plaats af te staan aan de nieuw gekozen president Adama Barrow. Hierdoor kan onrust en geweld ontstaan, met name in de stad Banjul. Hier bevindt zich de zittende president. Op dit moment is de noodtoestand van kracht en staan de strijdkrachten van Senegal, Nigeria en Ghana aan de grens met Gambia paraat om een machtsoverdracht af te dwingen. Nigeria laat weten dat de troepen alleen in actie komen als Barrow daar na zijn beëdiging om vraagt. Inmiddels hebben tienduizenden Gambianen het land verlaten uit angst voor een geweldsexplosie.

Negatief reisadvies
Alle reizen naar de stad Banjul worden ontraden. Ben je in deze stad? Blijf dan zoveel mogelijk binnen en reis zo min mogelijk. Reis alleen naar andere bestemmingen in Gambia als dat noodzakelijk is (inclusief het vliegveld Banjul). Houd contact met je reisorganisatie en blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Bijvoorbeeld via (lokale) kranten en de sociale media. Het vliegveld van Banjul is open maar kan plotseling worden gesloten. Het telefoon- en internetverkeer kan verstoord zijn.

Vakantiegangers teruggehaald
Inmiddels zijn circa 1600 Nederlandse toeristen door reisorganisaties TUI en Corendon vanuit Gambia naar Nederland teruggebracht of overgeplaatst naar hotels in het nabijgelegen Senegal. Als gevolg van het reisadvies vliegen de twee organisaties de komende dagen geen nieuwe vakantiegangers naar Gambia. Klanten die een reis naar het land hebben geboekt, mogen hun reis kosteloos omboeken of annuleren, melden beide reisorganisaties. Ook buitenlandse reisorganisaties waaronder Thomas Cook hebben inmiddels reizigers teruggehaald.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Gambia kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.