Geschreven op 31 januari 2017

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Verenigde Staten van Amerika aangepast. Burgers uit 7 islamitische landen mogen per direct het land niet meer in.

Update 04-02-2017
Het inreisverbod is tijdelijk opgeschort na uitspraak van rechter. Meerdere rechters gaan zich buigen over de rechtmatigheid van het verbod. Zolang er geen duidelijkheid is mogen burgers uit de 7 betrokken landen weer naar de VS reizen.

De kersverse President van de Verenigde Staten van Amerika ‘Donald Trump’ heeft een zogenoemde ‘executive order’ uitgevaardigd op het gebied van immigratie. Daarin staat beschreven dat burgers uit 7 landen per direct de VS niet meer in mogen. Het gaat om de landen Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië en Syrië. De gevolgen van de executive order zijn nog onduidelijk. Er is bijvoorbeeld geen zekerheid over uitzonderingen. Inmiddels zijn al tientallen reizigers wereldwijd tegen gehouden, ook al waren zij in het bezit van een geldig visum. Vliegmaatschappijen zijn verplicht aan deze regels te voldoen. Doen zij dit niet dan krijgen zij een hoge boete en zijn zij verplicht de reiziger(s) in kwestie mee terug te nemen op dezelfde vlucht.

Tweede nationaliteit
Heb je een tweede nationaliteit uit 1 van deze 7 landen? Raadpleeg dan voordat je naar de VS reist naast dit reisadvies ook de website van het Amerikaanse consulaat-generaal in Amsterdam. Hierop staat het volgende vermeld:
1. Er worden geen visa afgegeven aan Nederlanders met een dubbele nationaliteit van deze 7 landen;
2. Er worden geen afspraken worden gemaakt om visa aan te vragen voor deze doelgroep;
3. Het is beter om niet te komen, ook als er al een afspraak is gemaakt;
4. Er zijn uitzonderingen voor officiële regeringsbezoeken en andere bezoeken in het kader van internationale organisaties.
Deze informatie kan regelmatig wijzigen. Raadpleeg deze site en het reisadvies vlak voordat je naar de Verenigde Staten reist om problemen te voorkomen.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van de Verenigde Staten van Amerika kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.