Geschreven op 10 februari 2017

Volgend jaar worden de Olympische Winterspelen gehouden in Zuid-Korea. Er bestaat alleen veel verwarring over de naam van de speelstad. Is het nou Pyongyang of Pyeongchang?

Over precies 1 jaar is het zover. van 9 tot 25 februari 2018 vinden weer de Olympische Winterspelen plaats. Deze keer vindt het wereldevenement plaats in Zuid-Korea, in de stad Pyeongchang. Deze stad is alleen niet echt heel slim gekozen blijkt achteraf. De naam lijkt namelijk sprekend op Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea. Niet echt een stad waarmee Zuid-Korea mee geassocieerd wilt worden, vanwege de gespannen verhoudingen. Door de gelijkenis zijn al diverse media bij berichtgeving de fout in gegaan. Ook is er al een official geweest die verkeerde vliegtickets had gekocht en tot zijn verbazing vreemd werd aangekeken bij aankomst.

Logo aangepast
Vanwege de verwarring heef de organisatie besloten om het logo aan te passen. In het logo staat nu de naam PyeongChang met hoofdletter C. Zo hoopt men nog meer verwarring tegen te gaan.

Tijdsverschil
Ook wij van Landenkompas merken de verwarring. Tijdens de afsluiting van de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi werd de Olympische vlag overgedragen aan de burgemeester van het Zuid-Koreaanse PyeongChang. Hierna zochten veel mensen naar het tijdsverschil met Zuid-Korea. 10% van de bezoekers zat bij de verkeerde tijd te kijken, die van Pyongyang (Noord-Korea). Ook nu tijdens het WK Schaatsen in Zuid-Korea is er nog steeds verwarring. Weliswaar iets minder, maar nog steeds 5% van de bezoekers zoekt naar de verkeerde stad. Gelukkig hebben we nog een jaar om het te leren! Overigens is het verschil tussen beide steden een half uur. In Pyeongchang (Zuid-Korea) is het tijdens de winter 8 uur later, in Pyongyang (Noord-Korea) 7,5 uur later.