Geschreven op 24 februari 2017

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor Venezuela vanwege aanhoudende chaos en instabiliteit.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Venezuela. De politieke spanningen, toenemende (zware) criminaliteit, financiƫle problemen en de voedsel-, water- en elektriciteitstekorten zorgen voor chaos in het gehele land.

Politieke instabiliteit
De politieke situatie in Venezuela is de laatste tijd gespannen. De relatie tussen de regering en de oppositie verloopt moeizaam. Daardoor is er op dit moment nauwelijks overleg tussen de regering en de oppositiepartijen. De kans op plotselinge (gewelddadige)demonstraties is groot. Vermijd daarom demonstraties.

Zware criminaliteit
Vooral de stedelijke gebieden hebben te maken met veel (zware) criminaliteit. Veel Venezolanen dragen wapens en schromen niet om die te gebruiken. Er komen veel gewelddadige overvallen, berovingen, carjacking en ontvoeringen voor. Daarbij vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. In de grote steden zijn overvallers vooral actief op motoren. Daarnaast doen Criminelen zich regelmatig voor als taxichauffeur om vervolgens iemand te beroven of te ontvoeren. Dit gebeurt vooral na zonsondergang, maar komt steeds vaker ook overdag voor. Zorg voor bekend en betrouwbaar transport. In Venezuela vinden veel protesten en plunderingen plaats. Vooral in stedelijk gebied, maar ook daarbuiten.

Financiƫle problemen
Het is in Venezuela lastig om aan geld te komen. Banken en geldautomaten geven slechts kleine bedragen (omgerekend circa 4 euro). Oude biljetten zijn uit de roulatie gehaald en er worden nieuwe uitgebracht. Dit proces verloopt erg traag. Zorg er daarom voor dat je voldoende Amerikaanse dollars in contanten bij je hebt.

Voedsel-, water- en elektriciteitstekorten
Het tekort aan basislevensmiddelen is de laatste tijd groter geworden. Er staan steeds vaker lange rijen voor supermarkten, bakkers en drogisterijen. De tekorten hebben al geleid tot spontane protesten, plunderingen en overvallen op voedseltransporten. Wees alert bij menigten. In het gehele land kan sprake zijn van watertekorten en onderbrekingen in de elektriciteitsvoorziening. Deze onderbrekingen komen regelmatig voor en kunnen soms dagen duren. Zorg er daarom voor dat je voldoende voedsel en water in flessen op voorraad heeft.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Venezuela kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.