Geschreven op 10 februari 2017

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Congo-Kinshasa aangescherpt vanwege mogelijke gewelddadige demonstraties rondom de begrafenis van oppositieleider Etienne Tshisekedi.

In Congo-Kinshasa Begin februari is de voormalige Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi in Brussel overleden. Omdat er geruzie is over zijn afscheidsplechtigheid in Congo-Kinshasa, over wie aanwezig mag zijn en over de plaats waar hij mag worden begraven, is het lichaam nog niet gerepatrieerd. Zijn stoffelijk overschot wordt naar verwachting binnen enkele weken teruggevlogen naar Congo-Kinshasa. Een aantal dagen daarna volgt waarschijnlijk zijn begrafenis. Op en rondom deze dagen wordt veel onrust verwacht. Vooral in de stad Kinshasa en in de wijken Limité, Kasavubu en langs de weg naar het vliegveld zijn (gewelddadige) demonstraties voorzien. Op andere plaatsen in het land kan het dan ook onrustig zijn.

Reis je in deze periode naar of in Congo-Kinshasa? Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Reis zo min mogelijk rondom deze begrafenis. Vermijd demonstraties. Deze kunnen tot geweld leiden. Kom je in een demonstratie terecht? Verlaat deze dan zo snel mogelijk. Tijdens protesten in 2016 vielen in verschillende grote steden tientallen doden en veel gewonden.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Congo-Kinshasa kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.