Geschreven op 27 mei 2017

De jaarlijkse Ramadan is weer van start gegaan. Moet je als reiziger in een islamitisch land nog ergens rekening mee houden? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Rondom de Ramadan krijgen ambassades en consulaten van overwegend Islamitische landen vaak de vraag of er speciale aanwijzingen zijn tijdens de Ramadan. Het overgrote deel van de Nederlanders weten wel dat moslims tijdens de Ramadan overdag, dat wil zeggen als de zon boven de horizon is waar te nemen, niet mogen eten en drinken. Waar zij niet bij stil staan is het feit dat dit fysiek en psychisch geen gemakkelijke periode is. Het is daarom raadzaam om met een aantal zaken rekening te houden. De ramadan wordt jaarlijks gevierd door circa 1,7 miljard moslims wereldwijd.

Onze tips
1. Probeer geen vragen te stellen over het nut of de zin van deze vastenperiode. Respecteer het deelnemen aan de Ramadan.
2. Eet, drink en rook niet in het openbaar. Moslims zullen het zeer waarderen wanneer je hier rekening mee houdt. In sommige strengere Islamitische landen (waaronder Algerije) is het zelfs verboden om overdag te eten en te drinken.
3. Tijdens de Ramadan hebben veel bedrijven aangepast openingstijden en/of minder personeel in dienst. Hierdoor gaan ze vaak later open en sluiten ze eerder. Ook supermarkten sluiten vaak al vroeg in de middag. Zorg er dus voor dat je alle noodzakelijke boodschappen in de ochtend doet.
4. Probeer in het ritme van de bevolking te leven. Zodra de zon ondergaat komt de straat tot leven met muziek en vrolijke bijeenkomsten met veel eten (Iftar). Probeer overdag wat bij te slapen om deze bijzondere avonden bij te wonen.
5. Probeer taxi’s en openbaar vervoer rond zonsondergang zoveel mogelijk te vermijden. Dit is namelijk het moment waarop iedereen naar familie en vrienden gaat om te gaan eten en feesten. Dit geldt ook voor de periode rondom het suikerfeest. Veel moslims bezoeken tijdens deze 3-5 dagen familie of vrienden elders in het land.