Geschreven op 27 mei 2017

Gaat u deze zomer in Europa op vakantie? Dan kunt u zorgeloos internetten op uw mobiele telefoon. De Europese Unie schaft per 15 juni namelijk de roamingkosten af. Vakantiegangers die verder weg gaan betalen nog gewoon roamingkosten en die kunnen hoog oplopen.

Omdat burgers elk jaar miljarden aan roamingkosten betalen, heeft de EU een maximum ingesteld. Providers mogen elkaar na 15 juni geen torenhoge kosten meer rekenen voor het gebruik van elkaars netwerk. Die kosten werden altijd doorberekend aan de consument en daarom kon een paar minuten internet in het buitenland gigantisch in de kosten lopen. Dit betekent dat de belminuten, sms-jes en data die u thuis in uw abonnement heeft, in de EU ook gelden.

Er zitten wel een paar haken en ogen aan. Wanneer u minder dan € 3,85 per gigabyte betaalt, kunt u in het buitenland een lager datalimiet krijgen. Dus wanneer u thuis een onbeperkte bundel heeft, bestaat de kans dat die in het buitenland niet onbeperkt is. Er is een rekensom om uit te rekenen hoeveel data u in het buitenland heeft. Dit geldt alleen in 2017, in 2018 veranderen de tarieven weer en krijgt u meer data.
Om te voorkomen dat mensen nu in het buitenland een goedkoper abonnement af gaan sluiten, geldt een zogenaamde ‘fair-use policy’. Wanneer de provider ziet dat een telefoon meer wordt gebruikt in het buitenland, mag hij maximaal vier cent extra per gebelde minuut in rekening brengen. Of iets minder dan een cent per MB. In de praktijk kunt u maximaal 60 dagen internetten in het buitenland. Voor expats en uitwisselingsstudenten geldt een uitzondering.

Reist u buiten Europa? Dan betaalt u gewoon roamingkosten en die kunnen hoog uitvallen. Veel providers bieden databundels aan, maar ook die zijn prijzig. Om de kosten laag te houden is het raadzaam om zoveel mogelijk te surfen op mobiele websites, apps op de achtergrond af te sluiten en geen grote bijlagen te downloaden. Benieuwd wat u per land voor een MB betaalt? Check het kaartje hieronder.