Geschreven op 27 mei 2017

Ga je deze zomer in Europa op vakantie? Dan kun je zorgeloos internetten op je mobiele telefoon. De Europese Unie schaft per 15 juni namelijk de roamingkosten af. Vakantiegangers die verder weg gaan betalen nog gewoon roamingkosten en die kunnen hoog oplopen.

Omdat burgers elk jaar miljarden aan roamingkosten betalen, heeft de EU een maximum ingesteld. Providers mogen elkaar na 15 juni geen torenhoge kosten meer rekenen voor het gebruik van elkaars netwerk. Die kosten werden altijd doorberekend aan de consument en daarom kon een paar minuten internet in het buitenland gigantisch in de kosten lopen. Dit betekent dat de belminuten, sms-jes en data die je thuis in je abonnement hebt, in de EU ook gelden.

Er zitten wel een paar haken en ogen aan. Wanneer je minder dan € 3,85 per gigabyte betaalt, kun je in het buitenland een lager datalimiet krijgen. Dus wanneer je thuis een onbeperkte bundel hebt, bestaat de kans dat deze in het buitenland niet onbeperkt is. Er is een rekensom om uit te rekenen hoeveel data je in het buitenland hebt. Dit geldt alleen in 2017, in 2018 veranderen de tarieven weer en krijg je meer data.
Om te voorkomen dat mensen nu in het buitenland een goedkoper abonnement af gaan sluiten, geldt een zogenaamde ‘fair-use policy’. Wanneer de provider ziet dat een telefoon meer wordt gebruikt in het buitenland, mag hij maximaal vier cent extra per gebelde minuut in rekening brengen. Of iets minder dan een cent per MB. In de praktijk kun je maximaal 60 dagen internetten in het buitenland. Voor expats en uitwisselingsstudenten geldt een uitzondering.

Reis je buiten Europa? Dan betaal je gewoon roamingkosten en die kunnen hoog uitvallen. Veel providers bieden databundels aan, maar ook die zijn prijzig. Om de kosten laag te houden is het raadzaam om zoveel mogelijk te surfen op mobiele websites, apps op de achtergrond af te sluiten en geen grote bijlagen te downloaden. Benieuwd wat je per land voor een MB betaalt? Check het kaartje hieronder.