Geschreven op 2 juni 2017

De mazelen steekt de kop op in verschillende Europese vakantielanden, waaronder Italië en Roemenië. Vooral gezinnen met kleine kinderen dienen voorzorgsmaatregelen te nemen.

In Italië en Roemenië is op dit moment een uitbraak van de Mazelen. Daarnaast is er ook een toename van het aantal gevallen in België, Hongarije, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Zweden. Ga je met kleine kinderen op reis naar Italië of Roemenië, dan is soms een vervroegde vaccinatie tegen mazelen nodig. Deze vaccinatie, ook wel BMR-vaccinatie genoemd, krijgt men normaliter bij 14 maanden. Kinderen tussen de zes en veertien maanden die een groot risico lopen op een mazeleninfectie, kunnen een vervroegde BMR-vaccinatie krijgen. Dat is dus ook het geval bij een vakantie naar een land waar mazelen veel voorkomt zoals Italië. Valt je zelf of je kind in een risicogroep? Neem dan contact met het consultatiebureau, centrum voor jeugd en gezin of GGD in je regio. Een vervroegde BMR-vaccinatie kan nog tot 72 uur voordat je op vakantie gaat.

Herhaling vaccin
Bij kinderen beneden de leeftijd van een jaar, kunnen nog antistoffen van de moeder aanwezig zijn, waardoor de vaccinatie onvoldoende of niet werkt. Daarom moet de vervroegde BMR-vaccinatie bij deze jonge kinderen altijd na het eerste levensjaar herhaald worden.

Volwassen geboren tussen 1965 en 1975
Ook volwassen die tussen 1965 en 1975 geboren zijn wordt aangeraden om zich in te enten tegen mazelen. Deze groep is meer vatbaar voor mazelen, omdat zij geboren zijn vóórdat mazelenvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma werd aangeboden. Zij hebben over het algemeen geen antistoffen aangemaakt. Je kunt maar eenmaal de Mazelen krijgen. Als je de Mazelen reeds na het eerste levensjaar heeft doorgemaakt heb je geen vaccinatie nodig.