Atlas Obscura

Geschreven op 6 juni 2017

Ben jij helemaal klaar met alle bekende bezienswaardigheden waar het wemelt van de toeristen? Dan is Atlas Obscura misschien wel jouw ultieme reisbijbel!

De Amerikaanse Joshua Foer en Dylan Thuras delen samen een passie. Zij kijken graag achter gesloten deuren, gaan van de begaande paden af, bezoeken de kleinste musea en dompelen zich in lokale rituelen en gebruiken. De bijzondere en verrassende plekjes die zij op deze manier ontdekte hebben zij in 2009 verzameld op een website. Vanwege de grote belangstelling vanuit de hele wereld, kreeg de online atlas een steeds grotere omvang. In 2016 kwam de Atlas Obscura op papier uit maar helaas voor Nederland, alleen in het Engels. Nu iets meer dan een jaar later is het dan toch zover! En ik kun je verzekeren, het is een indrukwekkende atlas geworden. Na het openslaan van de atlas kun je niet meer stoppen met bladeren. De ene bezienswaardigheid is nog bizarder dan de ander. Wat te denken van het WK olifantenpolo in Nepal, de begraafplaats van Manilla (Filipijnen) waar 70 tot 80 begrafenissen per dag plaatsvinden maar ook nog eens 10.000 ‘levende’ mensen wonen of het poppendorp in Japan, waar 10x meer poppen wonen dan inwoners. Mijn eigen favoriet die ik nog wel eens zou willen bezoeken is het ‘Lake sign post forest’. In dit bos hebben bezoekers uit heel de wereld plaatsnaambordjes achter gelaten. De collectie is inmiddels opgelopen tot meet dan 72.000 plaatsnaambordjes! Ook Nederland mag natuurlijk niet ontbreken in de atlas. Zo is er o.a. aandacht besteedt aan het radiostation Kootwijk, het Planetarium van Eisinga en het Ons’ Lieve Heer op Solder museum. Dat is alvast een mooi begin van je ontdekkingsreis.

Atlas Obscura beschrijft 1.000 bijzondere en verrassende plekken op onze aardbol. Naast uitgebreide beschrijvingen vindt men in het dikke boekwerk honderden kleurrijke foto’s, tekeningen, plattegronden en zelfs GPS coördinaten!

Mocht je na het lezen van deze atlas nog geen genoeg hebben. Op Atlasobscura.com vind je nog veel meer bijzondere plaatsen. Deze online atlas is al gigantisch, maar groeit nog dagelijks door de mogelijkheid om zelf bijzondere bezienswaardigheden toe te voegen.

Winactie
Uitgeverij TERRA heeft ons een exemplaar van Atlas Obscura ter beschikking gesteld om weg te geven aan een van onze lezers. Wil jij kans maken op deze prijs? Laat ons dan weten welke verrassende bezienswaardigheid jij wel eens hebt bezocht via info@landenkompas.nl. Op 30 juni a.s. nemen wij contact op met de winnaar. De winnaar maken wij ook bekend op deze pagina.

De winnaar van deze winactie is Annika Lof!
Atlas Obscura
ISBN / EAN: 9789089897336
Verschijningsdatum: mei 2017
Aantal pagina’s: 480
Verkoopprijs: € 25,00
Uitgever: TERRA