Geschreven op 16 juni 2017

Mocht je dit jaar op vakantie gaan naar Frankrijk, bekijk dan goed of je een milieuvignet (milieusticker) nodig hebt. Vooral in de grote steden is deze vanaf 1 juli 2017 verplicht!

Met het invoeren van milieuzones i.c.m. het Crit’Air milieuvignet wil Frankrijk vervuilende motorvoertuigen zoveel mogelijk uit de steden te weren en de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof te verlagen. Het Crit’Air milieuvignet bestaat in zes kleuren: groen, paars, geel, oranje, bordeauxrood en grijs. De kleur die je krijgt is afhankelijk van het jaar van inschrijving, de energie-efficiëntie en de uitstoot van het voertuig. Auto’s van voor 1997 zijn per definitie verboden in de milieuzones en kunnen dan ook geen milieuvignet aanvragen. De milieuzones zijn actief tussen 8.00 en 20.00 uur. Om je op weg te helpen met deze nieuwe wetgeving hebben wij een aantal veelvoorkomende vragen voor je beantwoord.

1. Welke steden hebben op dit moment een milieuzone?
Parijs is op dit moment de enige stad die een permanente milieuzone voert, dat wil zeggen tussen 8.00 en 20.00 uur. De buitenring van Parijs valt niet onder de milieuzone. Voor een bezoek aan Disneyland Parijs heb je dus géén milieuvignet nodig. In Lyon, Grenoble en Lille geldt op dit moment een sporadische milieuzone. Hier is het milieuvignet enkel verplicht bij zware luchtvervuiling.

2. Welke steden krijgen in de toekomst een milieuzone?
Op dit moment zijn er concrete plannen om milieuzones in te voeren in Avignon, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Dijon, Montpellier, Rouen, Straatsburg en Toulouse.

3. Waar kan ik een milieuvignet kopen?
Het milieuvignet kun je enkel online aanvragen via certificat-air.gouv.fr. Hiervoor heb je een creditcard nodig. De kosten van het milieuvignet zijn €4,80 inclusief verzendkosten naar Nederland. Let er op dat het enkele weken kan duren voordat je het milieuvignet in huis heeft.

4. Welke boete riskeer je zonder milieuvignet?
Als je in een milieuzone geen milieuvignet kan tonen, kan de boete oplopen tot 68 euro.

5. Hoe lang is het milieuvignet geldig?
Het Milieuvignet heeft een onbeperkte geldigheid, mits de tekst en kleur op de sticker nog leesbaar is.

Voor meer informatie met betrekking tot de milieuzones kun je terecht bij de website van de ANWB.