Google blundert met tijdsverschillen

Geschreven op 17 augustus 2017

Ben je op zoek naar een actueel tijdsverschil met een ander land? Pas dan goed op dat je niet naar de ‘aanbevolen fragmenten’ van Google kijkt!

Google is een bedrijf in constante ontwikkeling. Met het doorvoeren van nieuwe snufjes probeert men altijd een stap voor te blijven op de concurrent en de gebruiker een optimale zoekervaring te bieden. Een van de nieuwste toevoegingen zijn de zogenaamde “Aanbevolen fragmenten”. Als je bijvoorbeeld een vraag intypt plaatst Google bovenaan de resultatenpagina een blok met een samenvatting van het antwoord, zodat je niet hoeft door te klikken op een link. Handig zal je misschien denken! Helaas biedt deze optie niet in alle gevallen het juiste antwoord….

Verkeerde tijdsverschillen
Jarenlang domineerde wij van Landenkompas de eerste plekken in Google als het aankwam op tijdsverschillen. Hier waren wij erg trots op. Vooral omdat wij een van de weinige websites zijn die 24 uur per dag alle wijzigingen in tijdsverschillen wereldwijd bijhouden. Echter sinds een aantal weken worden er aanbevolen fragmenten getoond als men zoekt naar een tijdsverschil. Als men bijvoorbeeld zoekt op tijdsverschil Curaçao kreeg men voorheen als eerste resultaat onze website, waar men kan zien dat het in Curaçao 6 uur vroeger is. Als men nu zoekt op tijdsverschil Curaçao krijgt men het volgende te zien:

Aanbevolen fragment Google

Ziet er goed uit zou je zeggen. Enige probleem is dat de huidige tijd totaal niet klopt. Omdat een aanbevolen fragment een momentopname van de website is blijft de lopende klok die op de bronwebsite staat stilstaan op de tijd van scannen. Op het moment dat wij bovenstaande schermafbeelding maakte was het 21.30 uur in de avond in Nederland. In Curaçao is het dan dus 15.30 in de middag (6 uur vroeger). Echter volgens Google is het in Curaçao 19.10 uur in de avond.

Verwarring
Het is wel duidelijk dat de functie aanbevolen fragmenten niet geschikt is voor dit soort informatie. Vanwege deze aanbevolen fragmenten krijgen wij gemiddeld de helft minder bezoekers op onze tijdsverschil pagina’s. Dit is vervelend voor ons, maar vooral voor de gebruiker. Een groot deel van deze gebruikers zal niet meer doorklikken naar een resultaat en uitgaan van een verkeerd tijdsverschil. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan bij o.a. telefonische (zakelijke) contacten, evenementen en vluchttijden.

Google onbereikbaar
Helaas is het niet mogelijk om contact te zoeken met iemand binnen Google om dit probleem aan te kaarten. Er bestaat niet zoiets als een contactformulier met betrekking tot zoekresultaten. Wel is het mogelijk om feedback te geven op aanbevolen resultaten, middels het feedback linkje rechtsonder het resultaat. Dit hebben wij gedaan maar tot op heden lijkt er niets te veranderen. Mocht je ons en vele gebruikers willen helpen, vragen wij je om ook eens het feedbackformulier in te vullen. Misschien dat er dan toch ergens een belletje gaat rinkelen.