Geschreven op 5 september 2017

Orkaan Irma is inmiddels uitgegroeid tot een gevaarlijke orkaan van de vijfde categorie. Vooral de eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius worden mogelijk zwaar getroffen.

De orkaan Irma, die op volle koers is richting de Cara├»ben en Florida, wordt inmiddels aangeduid bestempeld als een ‘extreem gevaarlijke orkaan’. Het is nu een orkaan van categorie 5 geworden. Dit is de hoogst mogelijke categorie. Irma rukt momenteel op met rukwinden tot 280 kilometer per uur, en verwacht wordt dat de orkaan nog aan kracht zal winnen. Met nog meer kracht dan de inmiddels beruchte orkaan Harvey raast de nieuwe orkaan Irma morgen rond 13.30 Nederlandse tijd over een deel van de voormalige Nederlandse-Antillen: Saba, Sint-Eustatius en Sint Maarten. Inwoners van deze eilanden hebben inmiddels voorzorgsmaatregelen getroffen in de vorm van dichtgetimmerde ramen, uit het water gehaalde boten en extra ingeslagen voedsel en water. Minister Ronald Plasterk heeft inmiddels een leger van minimaal 100 man richting genoemde eilanden gestuurd.

Reisorganisaties
Vooral Sint-Maarten is een favoriete vakantiebestemming onder Nederlanders. Reisorganisaties waaronder TUI, hebben hun reizigers inmiddels naar een veilige locatie gebracht. Daarnaast wordt door TUI vandaag Sint-Maarten overgeslagen als tussenbestemming. De getroffen reizigers kunnen hun vakantiebestemming wijzigen of annuleren.

Live volgen
Er zijn verschillende websites die een live verslag bijhouden van de gebeurtenissen rondom de orkaan Irma. Hieronder vind je een aantal van deze websites. Daarnaast kun je live webcams uit Sint-Maarten volgen.
Live orkaan tracker
Live blog Telegraaf (NL)
Live blog Nu.nl (NL)
Live blog Metro Nieuws (NL)
Live blog CNN (EN)
Live blog NBC (EN)
Live webcam Sint Maarten
Live webcam Amerikaanse Maagdeneilanden
Live webcam Britse Maagdeneilanden