Geschreven op 6 juni 2018

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Guatemala aangescherpt. Dit heeft te maken met de recente uitbarstingen van vulkaan Fuego.

In Guatemala is op 3 en 6 juni 2018 de vulkaan Fuego uitgebarsten. Deze vulkaan ligt op 50 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Guatemala-Stad. Bij deze uitbarstingen zijn tenminste 60 dodelijke slachtoffers gevallen. Ook is er veel schade. Omdat de vulkaan nog steeds actief is kunnen asregens, modderstromen en lava van de helling komen. Wees voorzichtig als je naar deze regio reist.

De overheid van Guatemala heeft alle reizen naar de vulkaan verboden. Door neergedaald as is de noodtoestand uitgeroepen in de volgende drie provincies: Equintla, Chimaltenango en Sacatepéquez. Men geeft het volgende advies als je reist naar deze gebieden:
– Vermijd buitenactiviteiten;
– draag als je naar buiten gaat een mond­ en neuskapje en een veiligheidsbril;
– houd ramen en deuren gesloten;
– ruim neergedaald as op en stop het in zakken;
– maak de as nat voor je het opveegt;
– gooi geen as in het riool;
– ga niet rijden. Als je toch weg moet, rijd dan langzaam en altijd met lampen aan;
– eet geen maaltijden in publieke ruimten. Het eten kan besmet zijn.

Houd er rekening mee dat de internationale luchthaven in Guatemala-Stad door de aswolken getroffen kan worden en daardoor kan zorgen voor vertragingen. Neem voor je vertrek contact op met je vliegtuigmaatschappij of reisorganisatie voor de laatste ontwikkelingen.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Guatemala kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.