Reisadvies Lombok aangepast vanwege recente aardbeving

Geschreven op 30 juli 2018

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Lombok aangescherpt. Dit heeft te maken met de recente aardbeving op het eiland.

Het Indonesische eiland Lombok werd op de vroege ochtend van 29 juli getroffen door een hevige aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Bij deze aardbeving zijn circa 14 doden en meer dan 160 gewonden gevallen. Ook zijn er meer dan duizend woningen beschadigd.

Na de aardbeving volgde er meer dan tachtig naschokken, waarvan de zwaarste een kracht van 5.7 had. Het epicentrum van de beving lag ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van de stad Mataram en lag op slechts 7 kilometer diepte. Het zwaarst getroffen gebied is de regio Sembalun in het noorden van Lombok. In dit district ligt de populaire vulkaan Rinjani. De elektriciteit in die regio is uitgevallen. Ook zijn wegen afgesloten uit angst voor aardverschuivingen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op dit moment geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen.

Bent u op dit moment op Lombok? Volg dan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Informeer familie over persoonlijke omstandigheden.

Update 5 augustus 2018
Lombok is op 5 augustus 2018 opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Deze aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter richtte grootte schade aan op het eiland. Volgens lokale autoriteiten zijn er meer dan 400 doden te betreuren.

Onderstaand bericht is uitgezonden door de Nederlandse ambassade in Jakarta:
De Indonesische autoriteiten hebben aangegeven zo snel mogelijk gestrande toeristen vanuit Lombok te evacueren, vooral vanaf de zogenaamde Gili-eilanden (Trawagan, Air en Meno). De capaciteit is evenwel beperkt en de evacuatie zal naar verwachting nog geruime tijd duren. Er zijn extra vluchten toegezegd vanuit Lombok, maar op dit moment kan niet worden gegarandeerd dat vertrek op korte termijn mogelijk is.

De Nederlandse ambassade staat in voortdurend contact met de autoriteiten om te zorgen dat Nederlandse burgers zo snel mogelijk kunnen vertrekken. Advies aan individuele reizigers is om zo veel mogelijk aan te sluiten bij (georganiseerde) groepen.

De Indonesische autoriteiten hebben op het vliegveld van Lombok (Mataram) zelf een “Tourist Crisis Centrum” ingericht, +6281283560608. Ook is hier een EU-helpdesk ingericht ter ondersteuning van reizigers die Lombok willen verlaten. Vanaf maandagavond zijn daar ook twee vertegenwoordigers van de Nederlandse Ambassade in Jakarta aanwezig. Verder is door het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen voor getroffen buitenlanders: “Foreign Vistor Helpdesk for Earthquake”, +6287864124151.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Indonesië kunt u terecht op Nederlandwereldwijd.nl.