Geschreven op 12 september 2018

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft een voorstel gemaakt waarin iedere EU-lidstaat zelf mag bepalen wat er met de zomertijd gebeurt.

Na jarenlange discussie over de zomertijd is de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker met een voorstel gekomen. Elk EU-lidstaat mag zelf bepalen of het definitief in de winter- of zomertijd blijft. Als zowel het Europees Parlement als de EU-lidstaten instemmen met de afschaffing, zal iedere EU-lidstaat voor maart 2019 een definitieve keuze moeten indienen. Om geen chaos van tijdzones en tijdsverschillen te creƫren mag men enkel kiezen voor een definitieve zomertijd of wintertijd en dus geen seizoensgebonden tijdsverandering meer. Daarnaast zal men proberen zoveel mogelijk EU-lidstaten te mobiliseren om dezelfde keuze te maken.

Nieuwe situatie
Op zondag 1 maart 2019 gaat de klok in de hele EU voor het laatst een uur vooruit naar zomertijd. Mocht een lidstaat standaard voor de zomertijd kiezen, dan gaat de klok eind oktober niet meer terug. Kiest een land permanent voor wintertijd, dan gaat de klok daar voor de laatste keer op 27 oktober 2019 een uur achteruit.