Geschreven op 21 maart 2019

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Zimbabwe aangescherpt. Cycloon Idai heeft grote schade aangericht in het land.

Een groot deel van de provincie Manicaland en een deel van de provincie Masvingo is getroffen door de cycloon Idai. Door de hevige regenval en de nog te verwachten regenval is dit gebied uitgeroepen tot noodgebied. Door de hevige regenval kunnen ook in de hoger gelegen gebieden overstromingen voorkomen door rivieren die buiten de oevers treden. Wegen zijn overstroomd en bruggen zijn weggespoeld. Er is op dit moment een tekort aan voedsel, drinkwater, brandstof en medicijnen. Telefoonverbindingen (zowel vast als mobiel) functioneren slecht en er is geen of onvoldoende elektriciteit. Geldautomaten werken niet. Door de situatie is er grote kans op water-gerelateerde ziektes als cholera. Vanwege deze omstandigheden worden alle niet-essentiƫle reizen naar dit gebied ontraden.

Inzamelingsactie Rode Kruis
In Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn zeker 400.000 mensen hun huis kwijt geraakt door cycloon Idai. Om hulp te bieden aan deze slachtoffers is het Rode Kruis een inzamelingsactie gestart. Het Rode Kruis schat in dat alleen al voor de zwaarst getroffenen in Mozambique voor 9 miljoen euro aan noodhulp nodig is. Dat geld is onder meer bestemd voor waterzuiveringstabletten, dekens en matrassen, voedsel en medische hulp. Ook helpt het Rode Kruis bij het opsporen van vermisten en de berging en identificatie van omgekomen slachtoffers.

Wil je zelf een donatie doen? Doneer op giro 7244 of IBAN NL19 INGB 0000 007244 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag. Vermeld erbij dat de donatie voor cycloon Idai is.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Zimbabwe kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.