Geschreven op 10 april 2019

Met een naderende (no deal) brexit vragen steeds meer Nederlanders zich af wat dit inhoudt voor een reis naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland.

Jaarlijks reizen er vele Nederlanders af naar het Verenigd Koninkrijk. In de meeste gevallen is dit voor een vakantie, stedentrip, familiebezoek of zakenreis. Nu de brexit tot een ontknoping lijkt te komen is de vraag wat er precies gaat gebeuren op het vlak van o.a. reizen, visa en verzekeringen.

Als er een akkoord komt

Als een akkoord wordt gesloten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, komt er een overgangsperiode tot 1 januari 2021 waarin alle huidige afspraken en regels van kracht blijven. Tijdens deze overgangsperiode kun je gewoon blijven reizen zoals je gewend bent met een paspoort of identiteitskaart.

Als er geen akkoord komt (no deal brexit)

Als er geen akkoord wordt gesloten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk gaan er andere regels gelden voor het reizen naar het Verenigd Koninkrijk:

– De European Health Insurance Card (EHIC) is niet meer geldig in het Verenigd Koninkrijk. Je valt vanaf dan onder de werelddekking van je zorgverzekering
– Paspoort en ID-kaart blijven geldig als reisdocumenten. Reizen kunnen langer duren omdat Britse passagiers grondiger gecontroleerd zullen worden, met name bij aankomst in Nederland.
– Nederlandse rijbewijzen blijven geldig in het Verenigd Koninkrijk.
– De EU-afspraken over roaming tarieven gelden niet meer in het Verenigd Koninkrijk. Je gaat de tarieven voor buiten de EU betalen.
– Bagage kan vaker worden onderworpen aan controles.

Heenreis
Er komen strengere eisen voor het meenemen van huisdieren en het importeren van goederen. Kijk voor de laatste informatie op deze website.

Terugreis
Als je met een huisdier reist, gelden er strengere voorwaarden.
Er gaan strengere regels gelden voor het vervoeren van dierlijke en plantaardige goederen.
Je mag maar een beperkte hoeveelheid alcohol en tabak meenemen op de terugreis naar Nederland. Je moet geïmporteerde goederen aangeven bij de douane en mogelijk invoerrechten en btw betalen. Op de website van de douane vind je de regels voor goederen die je mag meenemen vanuit een niet-EU-land.