Geschreven op 21 april 2019

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor Sri Lanka. Er is een grote kans op nieuwe aanslagen.

Op 21 april 2019 vielen bij een reeks zelfmoordaanslagen op kerken en luxe hotels verspreid over Sri Lanka circa 260 doden, waaronder drie Nederlanders. Er zijn aannemelijke berichten dat voortvluchtige terroristen vervolgaanslagen gaan plegen. Ook houdt men rekening met religieuze wraakacties. De veiligheidssituatie in het gehele land is op dit moment onvoorspelbaar en onzeker. Hierdoor worden alle niet-essentiƫle reizen naar Sri Lanka afgeraden en ontstaat er een negatief reisadvies. In het land geldt op dit moment de noodtoestand en een avondklok (22.00 uur tot 04.00 uur). Daarnaast is sociale media geblokkeerd en wordt er aangeraden om 4 uur vertrek op het vliegveld aanwezig te zijn. Ben je toch in het land? Houd rekening met extra veiligheidsmaatregelen op straat, in hotels en op het vliegveld. Vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten en neem contact op met je reisorganisatie. Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met je reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247.

Calamiteitenfonds
Alle Nederlandse toeristen worden vanaf vrijdag teruggehaald naar Nederland, op last van het Calamiteitenfonds. Het gaat om circa duizend Nederlanders die een georganiseerde reis hebben geboekt. Toeristen worden zo veel mogelijk ondergebracht in geplande lijnvluchten. Mogelijk volgt er een extra chartervlucht. Ook alle georganiseerde reizen die komende weken vertrekken, worden geannuleerd. De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Consumenten krijgen een alternatieve reis aangeboden of hun geld terug.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Sri Lanka kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.