Geschreven op 12 mei 2019

Brazilië zal vanaf dit jaar geen zomertijd meer hanteren. De klok zal in delen van het land niet langer meer verzet worden.

Brazilie is in 1985 definitief over gegaan op het gebruik van de zomertijd. Door de jaren heen stopte veel deelstaten in het Noorden en Noordoosten van het land met de zomertijd. Nu heeft de overheid besloten om ook voor de andere deelstaten de zomertijd af te schaffen. Dit besluit is genomen na een poll onder de bevolking waaruit bleek dat 55% van de mensen af wilt van de zomertijd. Ook de elektriciteitsbesparing waarvoor de zomertijd ooit in het leven is geroepen is sterk teruggelopen door moderne apparatuur. Normaliter startte de zomertijd op de derde zondag in oktober en liep tot de derde zondag in februari. Nu dit niet meer zal gebeuren blijven de deelstaten het hele jaar door in dezelfde tijdzones (UTC-3, UTC-4 en UTC-5).

Tijdsverschil met Nederland
Doordat Brazilië in de toekomst geen aparte zomertijd meer hanteert, zal ook het tijdsverschil met Nederland veranderen. Tijdens onze wintertijd is het in Brazilië 4 tot 6 uur vroeger en tijdens onze zomertijd is het in Brazilië 5 tot 7 uur vroeger. Voor de indeling van deze tijdzones en de actuele tijden kun je terecht bij onze uitgebreide Brazilië tijdsverschil pagina.