Geschreven op 13 mei 2019

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Turkije aangepast. Dit heeft te maken met de aangescherpte veiligheidscontroles in het land.

Als u naar Turkije reist dient u rekening te houden met aangescherpte veiligheidsmaatregelen. Dit geldt voornamelijk voor Nederlanders met ook de Turkse nationaliteit. Bij het inreizen en tijdens een verblijf in Turkije kan men te maken krijgen met ondervraging en/of rechtsvervolging. Bij controles door Turkse autoriteiten, kan uw telefoon of andere elektronische apparatuur worden onderzocht. Dit wordt o.a. gedaan om te kijken of er betrokkenheid is bij organisaties die Turkije als terroristisch beschouwt.

De Turkse overheid kan u vervolgen voor uitingen die buiten Turkije zijn gedaan, ook op sociale media. Houd hier rekening mee als u naar Turkije reist. Zo is het in Turkije o.a. verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag en/of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen en/of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten wordt gezien als belediging.

Bij strafrechtelijke procedures kunnen verdachten in voorlopige hechtenis worden gehouden. Ook kan een (tijdelijk) uitreisverbod worden opgelegd. Dit soms zonder dat meteen een opgaaf van redenen wordt gegeven. Ook zijn andere maatregelen mogelijk.

Volgens de Turkse wet worden Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit hebben, op Turks grondgebied als Turks burger behandeld. Daardoor kan het gebeuren dat de Nederlandse ambassade in geval van problemen niet wordt toegestaan consulaire bijstand te verlenen.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Turkije kunt u terecht op Nederlandwereldwijd.nl.