Geschreven op 2 januari 2020

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Australië aangescherpt vanwege aanhoudende bosbranden.

Op dit moment wordt Australië geteisterd door meer dan 100 hevige bosbranden in verschillende staten. Bosbranden grijpen snel om zich heen en de situatie verandert snel. Wegen en nationale parken zijn afgesloten door het vuur en de rook. Houd hier rekening mee.

Voor de staten Nieuw-Zuid-Wales, Victoria en het Australisch Hoofdstedelijk Territorium geldt de noodtoestand vanaf vrijdag 3 januari tot en met donderdag 9 januari 2020 vanwege de uitbreidende bosbranden. Alle niet-essentiële reizen naar het gebied tussen Melbourne en Sydney worden afgeraden. De lokale autoriteiten adviseren dringend alle inwoners en toeristen de staat New South Wales te verlaten en af te reizen naar veiliger gebied.

Er geldt een totaal vuurverbod. Dat betekent dat het niet is toegestaan in bossen, velden of op openbare plaatsen open vuur te te gebruiken. De rooknevel die afkomstig is van de bosbranden kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral gezinnen met kinderen en personen met astmatische klachten lopen gezondheidsrisico’s. Vanwege de bosbranden ontstaan er veel files en het openbaar vervoer ligt grotendeels plat. Ook vluchten kunnen vertraagd of geannuleerd zijn. Als je gaat reizen zorg dan dat je voldoende drinkwater bij hebt.

Op rfs.nsw.gov.au vind je een overzicht met alle bosbranden die op dit moment actief zijn.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Australië kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.