Geschreven op 30 januari 2020

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor China vanwege de uitbraak van het Wuhan-virus.

China neemt zeer strenge maatregelen om besmetting en verspreiding van het coronavirus (Wuhan-virus) te voorkomen. Het coronavirus is voor het eerst ontdekt in de Chinese stad Wuhan in de provincie Hubei. Deze tot nu toe onbekende longziekte heeft inmiddels meer den 8.000 mensen over de hele wereld besmet, waarvan er meer dan 170 zijn overleden. Vanwege deze uitbraak heeft de Chinese overheid de Chinese provincie Hubei afgesloten van de buitenwereld. Vanwege deze beslissing heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken besloten om alle reizen naar de Chinese provincie Hubei af te raden. Hiermee is een negatief reisadvies ontstaan.

Voor de overige Chinese provincies worden alle niet-essentiƫle reizen afgeraden. Hierdoor is er voor de overige Chinese provincies een gedeeltelijk negatief reisadvies ontstaan. Op bijna het hele Chinese vasteland is het openbare leven tot stilstand gekomen en gelden er reisrestricties en toegangs- en vertrekbeperkingen voor bepaalde gebieden. De Chinese overheid raadt iedereen aan zo veel mogelijk binnen te blijven. De vakantieperiode, door Chinees Nieuwjaar, is voorlopig verlengd tot 3 februari 2020 en scholen blijven dicht tot 17 februari 2020. Ook bedrijven en overheidsorganisaties zijn door de Chinese overheid gevraagd langer dicht te blijven. Toeristische locaties, attracties en openbare voorzieningen zijn tot nader order gesloten. Het dagelijks leven is erg beperkt. Houd rekening met nieuwe maatregelen van de Chinese overheid. De Nederlandse ambassade in Peking volgt de situatie op de voet.

ANVR
Brancheorganisatie ANVR, waarbij circa 300 reisorganisaties zijn aangesloten adviseert haar leden tot en met 29 februari geen reizen naar China uit te voeren. Van deze 300 reisorganisaties verzorgen er circa zestig reizen naar China. De ANVR roept ook airlines en cruisemaatschappijen op om reizen naar China kosteloos te annuleren. Een uitzondering wordt gemaakt voor overstappende passagiers in Hong Kong. Deze kunnen gewoon doorgaan. KLM heeft inmiddels besloten om geen vluchten meer uit te voeren naar China, dit in navolging van o.a. British Airways, Iberia en American Airlines.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van China kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.