Geschreven op 10 maart 2020

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor grote delen van Italië vanwege de snelle verspreiding van het coronavirus.

In de laatste dagen is het aantal besmettingen en doden vanwege het coronavirus (COVID-19) in Italië flink toegenomen. Op dit moment zijn er meer dan 12,000 besmettingen en 827 doden en er lijkt voorlopig geen eind aan te komen. Veel besmettingsgevallen in voornamelijk europa zijn te linken Italië. De Italiaanse overheid heeft aanvullende maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Er geldt vanaf vandaag een reisverbod voor de volgende regio’s: Regio Lombardije en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro-Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cussio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso en Venetië. Hierdoor is er een negatief reisadvies ontstaan voor deze gebieden. Het openbare leven in deze gebieden is volledig stil komen te liggen. Mensen mogen alleen naar buiten gaan als daar een goede reden voor is. Enkel levensmiddelenzaken en apotheken mogen open zijn. Reizigers die zich in deze gebieden bevinden, worden aangeraden te vertrekken met de bestaande mogelijkheden (met de trein, bus, over de weg, vliegverkeer), in lijn met aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten. Verkeer ondervindt mogelijk oponthoud.

Regio’s met alleen noodzakelijke reizen
Voor de rest van Italië (inclusief de enclaves San Marino en Vaticaanstad) geldt dat alle niet-essentiële reizen worden afgeraden. Je krijgt te maken met in –en uitreisbeperkingen die het openbare leven ontwrichten. Reizen tussen gemeenten/provincies/regio’s is alleen toegestaan als dat strikt noodzakelijk is voor woon/werkverkeer, medische of familieredenen.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Italië kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.