Geschreven op 15 juni 2020

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor IJsland aangepast. Hierdoor is een vakantie naar IJsland weer mogelijk.

Vanwege het coronavirus (COVID-19) gold er vanaf 17 maart 2019 voor IJsland een zogenaamde code oranje. Code oranje betekent dat alle niet-essentiƫle reizen werden ontraden. Dit had kunnen leiden tot een domper voor het toerisme in de zomer. Nu IJsland het coronavirus grotendeels onder controle heeft, is besloten om vanaf 15 juni het reisadvies af te zwakken naar code geel. Hierdoor is o.a. een reis, familiebezoek, zakenreis en/of vakantie weer mogelijk geworden. Houd er wel rekening mee dat je net als in Nederland bepaalde richtlijnen zal moeten opvolgen. Denk daarbij aan het gebruik van mondkapjes, afstand houden en de openstelling van o.a. restaurants, musea en toeristische attracties. Je kunt deze informatie vragen aan je reisorganisatie of de plaats waar je gaat verblijven. Het coronavirus heeft in IJsland tot nu toe geleid tot 1,810 besmettingen en 10 doden.

Verplichte test of quarantaine
Uiteraard is het niet raadzaam om met gezondheidsklachten welke gerelateerd zijn aan corona af te reizen naar IJsland. Om import van het coronavirus tegen te gaan heeft de overheid van IJsland maatregelen getroffen. Voor aankomst dient men een digitaal formulier in te vullen op Covid.is. Na aankomst in IJsland kun je kiezen uit 2 weken quarantaine of een verplichte coronatest voor reizigers geboren voor 2005. De kosten van deze test zijn voor eigen rekening en bedragen circa 100 euro. Een testuitslag van de Nederlandse GGD wordt niet geaccepteerd. Als de uitslag van een reiziger positief is dan moet je 14 dagen in quarantaine. Je medereizigers moeten ook in quarantaine. Je wordt naar een hotel gebracht waar je verblijft. De kosten van het verblijf worden betaald door de IJslandse overheid. Check voordat je op reis gaat goed wat je zorgverzekering en/of reisverzekering dekt in geval van nood.

Actuele status reisadvies
Omdat het coronavirus nog steeds kan zorgen voor kleine en grote uitbraken is het mogelijk dat het gehele land of delen van het land terug veranderen naar code oranje of rood. Voor het actuele reisadvies van IJsland kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.