Geschreven op 15 juni 2020

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Tsjechië aangepast. Hierdoor is een vakantie naar Tsjechië weer mogelijk.

Vanwege het coronavirus (COVID-19) gold er vanaf 17 maart 2019 voor Tsjechië een zogenaamde code oranje. Code oranje betekent dat alle niet-essentiële reizen werden ontraden. Dit had kunnen leiden tot een domper voor het toerisme in de zomer. Nu Tsjechië het coronavirus grotendeels onder controle heeft, is besloten om vanaf 15 juni het reisadvies af te zwakken naar code geel. Hierdoor is o.a. een reis, familiebezoek, zakenreis en/of vakantie weer mogelijk geworden. Houd er wel rekening mee dat je net als in Nederland bepaalde richtlijnen zal moeten opvolgen. Denk daarbij aan het gebruik van mondkapjes, afstand houden en de openstelling van o.a. restaurants, musea en toeristische attracties. Je kunt deze informatie vragen aan je reisorganisatie of de plaats waar je gaat verblijven. Het coronavirus heeft in Tsjechië tot nu toe geleid tot 10,044 besmettingen en 330 doden.

Gezondheidsklachten
Uiteraard is het niet raadzaam om met gezondheidsklachten welke gerelateerd zijn aan corona af te reizen naar Tsjechië. Mocht je na aankomst in Tsjechië corona gerelateerde gezondheidsklachten krijgen, meld je dan bij de lokale gezondheidsautoriteiten. Zorg dat je zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat je de uitslag heeft. Als de uitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit kan ook betekenen dat je en mogelijk ook je reisgezelschap verplicht in isolatie moet. Check voordat je op reis gaat goed wat je zorgverzekering en/of reisverzekering dekt in geval van nood.

Actuele status reisadvies
Omdat het coronavirus nog steeds kan zorgen voor kleine en grote uitbraken is het mogelijk dat het gehele land of delen van het land terug veranderen naar code oranje of rood. Voor het actuele reisadvies van Tsjechië kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.