Geschreven op 4 augustus 2023

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Ethiopië aangescherpt vanwege aanhoudend geweld in de regio Amhara.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten om het reisadvies voor Ethiopië aan te scherpen. In de regio Amhara is de situatie sinds april van dit jaar sterk verslechterd. Dit heeft te maken met de aankondiging van de federale regering dat men regionale strijdkrachten wilt ontmantelen, om ze te integreren in het nationale leger en de politie. Nationalisten in Amhara vrezen voor hun positie en verzetten zich met geweld tegen het federale besluit. Vandaag is de noodtoestand afgekondigd in Amhara. Er zijn demonstraties, wegblokkades en geweld tussen de gewapende groep Fano en het federale leger. Vanwege deze situatie is de kleurcode voor de regio Amhara verandert van geel naar oranje. Reis alleen naar de Amhara regio als het strikt noodzakelijk is.

Update 9 augustus 2023
De kleurcode van de regio Amhara is veranderd van oranje naar rood. Alle reizen naar deze regio worden afgeraden. De veiligheidssituatie in deze regio is verder verslechterd. Het internet is afgesloten en er hebben inmiddels veel arrestaties plaatsgevonden van o.a. burgers, journalisten, politici en andere prominente personen in Amhara. Ook in de hoofdstad Addis Abeba is de situatie op dit moment gespannen.

Update 24 augustus 2023
De kleurcode van grote delen van de Ethiopische regio Oromia gaat van geel naar oranje. Alle niet-essentiële reizen naar deze regio worden afgeraden. Het risico bestaat dat het conflict in Amhara zich uitbreidt naar Oromia. Mogelijk vinden er troepenverplaatsingen plaats van het regeringsleger van Oromia naar Amhara. Hierdoor kan de veiligheidssituatie in Oromia verslechteren. Maak je een noodzakelijke reis in deze provincie? Vermijd dan reizen over de weg.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Ethiopië kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.