Geschreven op 8 januari 2024

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Papoea-Nieuw-Guinea aangescherpt vanwege gewelddadige criminaliteit.

De kleurcode van het reisadvies voor Papoea-Nieuw-Guinea gaat voor het hele land naar oranje. Voor de omgeving van de Panguna-mijn op het eiland Bougainville blijft de kleurcode van het reisadvies rood. In het hele land groeit de gewelddadige criminaliteit door de georganiseerde misdaad en criminele bendes. Ook buitenlandse toeristen zijn hier al slachtoffer van geworden. Ook is de politieke onrust en het etnische geweld onder de bevolking toegenomen.

Update 10 januari 2024
Op 10 januari 2024 is na lokale politiestakingen gewapend geweld uitgebroken in de hoofdstad Port Moresby en in de stad Lae. Er was sprake van plunderingen en brandstichting. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Sommige winkels en bedrijven blijven uit voorzorg gesloten. Houd rekening met voedsel- en brandstoftekorten. Vanaf 11 januari tot 25 januari 2024 geldt in Papoea-Nieuw-Guinea de noodtoestand. Het leger staat paraat. Het vliegverkeer van en naar Port Moresby kan ontregeld zijn. Volg de lokale media. Vermijd zoveel mogelijk gebieden waar gewelddadigheden zijn en wees waakzaam.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Papoea-Nieuw-Guinea kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.