Geschreven op 24 juni 2023

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Rusland aangescherpt vanwege een mogelijke staatsgreep door de Wagnergroep.

Voor Rusland geldt al langere tijd een (gedeeltelijk) negatief reisadvies. Dit reisadvies wordt nu extra aangescherpt vanwege recente ontwikkelingen. De Wagnergroep, die eerder meevocht aan de kant van Rusland tegen Oekraïne heeft zich tegen het Russische leger en de legertop gekeerd. Zij zijn deze ochtend in opstand gekomen en eisen het aftreden van de legerleiding. Dit uit ontevredenheid over de gang van zaken in de oorlog met Oekraïne. Hierdoor is er een risico op verdere onrust in het gehele land. Er zijn inmiddels meldingen van bezettingen, gevechtshandelingen en explosies in meerdere steden, waaronder Rostov aan de Don.

Voor iedereen die zich nu nog in Rusland bevindt wordt nu gevraagd of het verblijf in Rusland nog altijd noodzakelijk is. Als dit niet zo is kun je beter het land verlaten nu het nog kan. Op dit moment kun je het land nog op verschillende manieren verlaten, per vliegtuig of over land, maar dit kan in de huidige situatie snel veranderen. De Nederlandse overheid kun je niet helpen bij het verlaten van Rusland. Als je toch besluit om in Rusland te blijven: volg het nieuws, wees voorzichtig als je de straat op gaat en neem altijd je identiteitsdocumenten mee. Het is raadzaam om voedsel, water en contant geld in huis te halen, zodat je voor langere tijd thuis kunt blijven. Houd rekening met onrust in de grote steden. Vermijd in Moskou en andere grote steden overheidsgebouwen en militaire faciliteiten. Daarnaast is het advies om weg te blijven van demonstraties.

Update 25 juni 2023
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten om het reisadvies voor heel Rusland te verhogen naar kleurcode rood. Dit houdt in dat er een negatief reisadvies is ontstaan en dat alle reizen naar Rusland worden afgeraden. Ben je toch in Rusland? Dan is het raadzaam om het land direct te verlaten. Als je toch in Rusland blijft, dan is dat op eigen verantwoordelijkheid.

Meer informatie
Voor het volledige reisadvies van Rusland kun je terecht bij Nederlandwereldwijd.nl.