Heeft u er wel eens aan gedacht om uzelf te laten registreren voordat u naar het buitenland gaat? Vooral in deze tijden van wereldwijde spanningen is het raadzaam om uzelf te registreren bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Of u nu op vakantie gaat, gaat emigreren, zaken gaat doen, gaat studeren of stage gaat lopen in het buitenland, er zijn tal van situaties te bedenken waar u liever niet in terecht komt. De Nederlandse overheid stelt het niet verplicht om u te registreren maar raadt het ten zeerste aan. Vooral als u afreist naar een bestemming waar een (gedeeltelijk) negatief reisadvies geldt.

Registratieprocedure
U meldt zich eenvoudig aan op de website: Nederlandwereldwijd.nl. Hier kunt u uw e-mailadres, mobiel telefoonnummer en gewenste bestemmingen invullen. Zo blijft u per e-mail op de hoogte van gewijzigde reisadviezen en kunt u per sms op de hoogte worden gebracht in crisissituaties.

Uitgebreide informatieservice
Verblijft u voor langere tijd in het buitenland, vestigt u zich daar of gaat u naar een risicogebied? Dan is het verstandig om te kiezen voor de uitgebreide informatieservice. Als u meer gegevens achterlaat, zoals vertrekdatum, aankomstdatum en verblijfsgegevens, kan het ministerie van Buitenlandse Zaken gericht in actie komen als er een crisissituatie is. In uitzonderlijke en dreigende gevallen kan bijvoorbeeld contact worden gezocht en hulp worden gestuurd.

Berichten van de ambassade
Bij de uitgebreide informatieservice is het ook mogelijk om berichten van de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade en/of consulaat te krijgen. U wordt dan per e-mail op de hoogte gehouden over bijv. verkiezingen, veranderingen in de dienstverlening van de ambassade of uitnodigingen voor sociale evenementen.

Aanpassen gegevens
Registreren hoeft maar 1 keer. Daarna kunt u op elk gewenst moment inloggen op Nederlandwereldwijd.nl om uw gegevens te wijzigen. Zo kunt u o.a. uw persoonlijke gegevens wijzigen, aanmelden voor reisadviezen van andere landen, een nieuwe reisbestemming en reisdata opgeven, reisgenoten wijzigen/toevoegen of u alsnog opgeven voor berichten van de ambassade.