Heb je er wel eens aan gedacht om jezelf te laten registreren voordat je naar het buitenland gaat? Vooral in deze tijden van wereldwijde spanningen is het raadzaam om jezelf te registreren bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Of je nu op vakantie gaat, gaat emigreren, zaken gaat doen, gaat studeren of stage gaat lopen in het buitenland, er zijn tal van situaties te bedenken waar je liever niet in terecht komt. De Nederlandse overheid stelt het niet verplicht om je te registreren maar raadt het ten zeerste aan. Vooral als je afreist naar een bestemming waar een (gedeeltelijk) negatief reisadvies geldt.

Registratieprocedure
Je meld je eenvoudig aan op de website: Nederlandwereldwijd.nl. Hier kun je je e-mailadres, mobiel telefoonnummer en gewenste bestemmingen invullen. Zo blijf je per e-mail op de hoogte van gewijzigde reisadviezen en kun je per sms op de hoogte worden gebracht in crisissituaties.

Uitgebreide informatieservice
Verblijf je voor langere tijd in het buitenland, vestig je jezelf daar of ga je naar een risicogebied? Dan is het verstandig om te kiezen voor de uitgebreide informatieservice. Als je meer gegevens achterlaat, zoals vertrekdatum, aankomstdatum en verblijfsgegevens, kan het ministerie van Buitenlandse Zaken gericht in actie komen als er een crisissituatie is. In uitzonderlijke en dreigende gevallen kan bijvoorbeeld contact worden gezocht en hulp worden gestuurd.

Berichten van de ambassade
Bij de uitgebreide informatieservice is het ook mogelijk om berichten van de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade en/of consulaat te krijgen. Je wordt dan per e-mail op de hoogte gehouden over bijv. verkiezingen, veranderingen in de dienstverlening van de ambassade of uitnodigingen voor sociale evenementen.

Aanpassen gegevens
Registreren hoeft maar 1 keer. Daarna kun je op elk gewenst moment inloggen op Nederlandwereldwijd.nl om je gegevens te wijzigen. Zo kun je o.a. je persoonlijke gegevens wijzigen, aanmelden voor reisadviezen van andere landen, een nieuwe reisbestemming en reisdata opgeven, reisgenoten wijzigen/toevoegen of je alsnog opgeven voor berichten van de ambassade.