Inmiddels is het coronavirus (COVID-19) vastgesteld in meer dan 160 landen wereldwijd. Om de verspreiding van het virus te beperken hebben vrijwel alle landen wereldwijd verregaande maatregelen genomen. Vrijwel alle landen hebben de grenzen gesloten. Sommige volledig en anderen enkel voor reizigers uit bepaalde werelddelen of landen met (een groot aantal) besmettingen.

Nederland zelf telt inmiddels ook een snel stijgend aantal besmettingen. Ook onze overheid heeft daarom maatregelen genomen. In overleg met andere EU-leiders is er op 17 maart 2020 besloten om de grenzen te sluiten voor reizigers van buiten de EU. Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun trip essentieel is. Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers.


Code oranje
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Nederlanders opgeroepen om alle reizen naar het buitenland uit te stellen tot tenminste 6 april. Alleen als het strikt noodzakelijk is, moeten Nederlanders volgens het nieuwe advies nog buiten de grenzen reizen. Hierdoor is er voor alle landen wereldwijd minimaal code oranje afgegeven. Dit betekent dat alle (niet-essentiƫle) reizen naar het buitenland worden afgeraden.

Hulp nodig bij terugkeer naar Nederland
Bent u als Nederlanderse reiziger gestrand in het buitenland door de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus? Registreer u dan via Bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dan gaan de reisbranche, luchtvaartmaatschappijen, verzekeraars en overheid aan de slag om u te helpen veilig terug te keren.

Reisadviezen
Op Nederlandwereldwijd.nl vind je een overzicht met alle reisadviezen die zijn afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Actuele cijfers besmettingen en dodental
Wij houden een live blog bij met de actuele cijfers omtrent het aantal besmettingen, doden en getroffen landen. Deze wordt meerdere malen per dag vernieuwd.

Meer informatie
Op Nederlandwereldwijd.nl vind je een overzicht met officiƫle informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken m.b.t. het coronavirus en antwoorden op veelgestelde vragen.