Inmiddels is het coronavirus (COVID-19) vastgesteld in vrijwel alle landen en gebieden wereldwijd. Om de verspreiding van het virus en haar gemuteerde varianten te beperken hebben vrijwel alle landen wereldwijd verregaande maatregelen genomen. Een groot aantal landen hebben de grenzen gesloten. Sommige volledig en anderen enkel voor reizigers uit bepaalde werelddelen of landen met (een groot aantal) besmettingen.


Reizen weer mogelijk
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in 2020 alle Nederlanders het dringende advies gegeven om alle niet-essentiële reizen naar het buitenland uit te stellen. Alleen als het strikt noodzakelijk was, mochten Nederlanders volgens het nieuwe advies nog buiten de grenzen reizen. Hierdoor werd er voor alle landen wereldwijd minimaal code oranje afgegeven. Vanwege dalende coronacijfers en het hoge vaccinatietempo is er besloten om vanaf 15 mei 2021 de reisbeperkingen langzaam te versoepelen. Vooral binnen Europa gaan steeds meer landen over op code geel en groen waardoor reizen weer mogelijk is. Dat landen over gaan op code geel of groen wilt niet meteen zeggen dat Nederlanders daar vrij heen kunnen reizen. Deze landen kunnen Nederland nog wel als hoogrisicobestemming bestempelen en daardoor bepaalde eisen stellen of een inreisverbod opleggen. Op Nederlandwereldwijd.nl vind je een actueel overzicht met landen waarvoor het negatieve reisadvies is opgeheven en welke maatregelen er nog gelden.

Actuele reisadviezen
Op Nederlandwereldwijd.nl vind je een overzicht met alle actuele reisadviezen die zijn afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maatregelen op bestemming
Houd er rekening mee dat vrijwel alle landen wereldwijd de komende tijd maatregelen hanteren om een nieuwe uitbraak van het coronavirus te voorkomen. Hierdoor kunt u beperkt worden in uw reisbewegingen en planning. Zo kunnen er regels zijn omtrent hygiëne, mondkapjesplicht en/of gesloten bezienswaardigheden, openbare plaatsen of horeca. Mochten deze wel open zijn dan is dit vaak gereguleerd. Neem voor de zekerheid mondkapjes en desinfecterende gel mee op vakantie. Uiteraard is het niet toegestaan om met corona gerelateerde ziekteverschijnselen te reizen.

Actuele cijfers besmettingen en dodental
Wij houden een live blog bij met de actuele cijfers omtrent het aantal besmettingen, doden en getroffen landen. Deze wordt wekelijks vernieuwd.

Meer informatie
Op Nederlandwereldwijd.nl vind je een overzicht met officiële informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken m.b.t. het coronavirus en antwoorden op veelgestelde vragen.