Vlag van Sachalin

Sachalin (Engels: Sakhalin, Russisch: Сахалин) is een eiland, gelegen tussen de Zee van Ochotsk en de Japanse Zee (Azië). Sachalin maakt deel uit van Rusland. De hoofdstad van Sachalin is Joezjno-Sachalinsk (Yuzhno-Sakhalinsk). Een aantal grote steden op Sachalin zijn: Alexandrovsk-Sakhalinsk, Dolinsk, Kholmsk, Korsakov, Nevelsk en Okha.

Reizen en vakanties naar Sachalin

Sachalin is het grootste eiland van Rusland. Het eiland kent een lange historie met verschillende bewoners. Er zijn sporen gevonden uit zowel de steen- als bronstijd. Daarna hebben o.a. China en Japan de macht over het eiland gehad. Het eiland heeft ook een tijd gediend als verbanningseiland voor o.a. daklozen en alcoholisten. Het grootste gedeelte van Sachalin is bergachtig. Twee parallelle bergketens doorkruisen het eiland van noord naar zuid. De ruige kust wordt grotendeels bepaald door rotsachtige kliffen. Daarnaast zijn er verschillende zandstranden te vinden. Sachalin kent een rijke flora en fauna. Zo leven op en rondom het eiland o.a. bruine beren, adelaars, walvissen en zeehonden. In de winterperiode die enkele maanden duurt is Sachalin vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Het eiland wordt dan regelmatig getroffen door sneeuwstormen en het water rondom het eiland vriest vrijwel geheel dicht. Veel bewoners en toeristen grijpen deze periode aan om te langlaufen, skieën en ijsvissen. De economie van Sachalin draait grotendeels op de productie van aardolie en aardgas.

Waar ligt Sachalin?

Waar ligt Sachalin?

Reisinformatie Sachalin

Officiële naam: Sachalin
Continent: Azië
Oppervlakte: 72.492 km²
Hoofdstad: Joezjno-Sachalinsk (Yuzhno-Sakhalinsk)
Landcode: RU, RUS
Inwoneraantal: 498.000 inwoners (2015)
Regeringsvorm: Federale republiek
Hoogste punt: 1.609 m (Lopatin)
Afstand (Amsterdam – Joezjno-Sachalinsk): 8.286 km
Vliegtijd: circa 11 uur

Reisadvies
Actuele status: Alle niet-essentiële reizen naar Sachalin worden ontraden.
Actuele kleurcode: Oranje.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vindt u op Nederland wereldwijd.
Wilt u op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wilt u bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet uzelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Corona
Vanwege het coronavirus (COVID-19) kunnen er op Sachalin (tijdelijke) maatregelen gelden waar u als toerist mee te maken kan krijgen. Voor het meest actuele corona reisadvies verwijzen we u naar onze speciale coronavirus reisadvies pagina. Voor het aantal actuele corona besmettingen, aantal doden en diverse corona gerelateerde grafieken van Sachalin kunt u terecht op Worldometer.

Reisaanbod
Op dit moment zijn er geen reisorganisaties die reizen aanbieden naar Sachalin. Als u zelf uw reis samen wilt stellen of op zoek bent naar losse reisonderdelen zoals hotels, vliegtickets en een huurauto kunt u terecht op onze reisaanbod pagina.

Reisgidsen en landkaarten
Bent u op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Sachalin? Bij reisboekhandel De Zwerver vindt u een uitgebreide collectie.

Weer en klimaat
Sachalin heeft een landklimaat. Tijdens de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 15 tot 20 graden. Tijdens de wintermaanden liggen de temperaturen rond de -5 tot -20 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Sachalin vindt u op onze uitgebreide weer pagina.

Beste reistijd
Juli, augustus en september zijn de beste maanden om naar Sachalin te reizen. Hiermee vermijdt u de koude en extreem koude maanden met veel winterse neerslag.

Taal
Russisch is de officiële taal op Sachalin. Daarnaast wordt er op kleine schaal Koreaans, Japans en Azerbeidzjaans gesproken.
Wilt u gratis van of naar het Russisch, Koreaans, Japans of Azerbeidzjaans vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Sachalin.
Een visum is verplicht. Deze kunt u persoonlijk aanvragen bij het Russische Visum Centrum in Rotterdam of Den Haag, na het invullen van het visumformulier op Visa.kdmid.ru (30 dagen geldig).


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Rusland: nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaat op Sachalin: nederlandwereldwijd.nl.
Russische ambassade en consulaten in Nederland: rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kunt u 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Sachalin is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak aan huis, kunt u terecht bij Thuisvaccinatie.nl. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt.

Geld en Geldzaken
Op Sachalin wordt betaald met de Russische roebel (RUB).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Sachalin vindt u op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen op Sachalin liggen een stuk hoger dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld +10%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (9% duurder), levensmiddelen (4% duurder), geïmporteerd bier in horeca (20% duurder), sigaretten (70% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
Op Sachalin is het niet vanzelfsprekend om een fooi te geven. Soms zijn er al servicekosten in de rekening verwerkt. Als dit nog niet is gedaan is het vooral in de grote steden steeds meer gebruikelijk om een fooi te geven. Bij goede service geeft men circa 10% fooi.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het op Sachalin 9 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het op Sachalin 10 uur later.
Sachalin kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Sachalin vindt u op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
Op Sachalin moet u rechts rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig op Sachalin moet u beschikken over een internationaal rijbewijs of een gelegaliseerde Russische vertaling van het Nederlandse rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kunt u van, naar of binnen Sachalin een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
Op Sachalin worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit op Sachalin vindt u op onze elektriciteit pagina (kijk onder Rusland).

Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 02 (vast) of 112 (mobiel)
– Brandweer: 01 (vast) of 112 (mobiel)
– Ambulance: 03 (vast) of 112 (mobiel)

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. De kwaliteit verschilt per gebied.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vindt u op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Sachalin vindt u op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Rusland (Sachalin) vindt u op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Sachalin eindigen op .ru.
Officiële website van Sachalin: adm.sakhalin.ru.
Russisch verkeersbureau: russischverkeersburo.nl.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand op Sachalin te kunnen bellen is 007 of +7.
Wilt u vanuit Sachalin naar Nederland bellen toets 8 (wacht op kiestoon) 1031.
(Als u een landnummer gebruikt moet u altijd de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Telefoonnummers vindt u in de Telefoongids van Sachalin.
Bedrijfsgegevens vindt u in de Gouden Gids van Sachalin.


Foto’s en video’s
Op Google images vindt u een mooie verzameling foto’s van Sachalin.
Op Youtube vindt u een mooie verzameling video’s van Sachalin.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Rusland (Sachalin) vindt u op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vindt u beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen op Sachalin, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Bent u op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Sachalin?
Op Waarbenjij.nu vindt u reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Sachalin hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van uw reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) op Sachalin vindt u op Protectedplanet.
Sachalin komt niet voor op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wilt u weten hoeveel u mag in- en uitvoeren bij een reis naar Sachalin? Op de website van IATA vindt u een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol en geld. Als u zich aan deze hoeveelheden houdt hoeft u niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vindt u op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Sachalin niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als u van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met Sachalin, is het verstandig om u goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan u hierbij helpen. Op RVO.nl vindt u een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Sachalin, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, actuele sancties, zakenpartners en subsidies.

Relevante wetgeving
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Sachalin.
– Alcohol: Kopen vanaf 16 jaar, drinken op alle leeftijden.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0.
– Tabak: Kopen en/of roken vanaf 18 jaar.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Niet toegestaan. Gevangenisstraf en/of boete.

Wist u dat…
…Sachalin in de winter verbonden is met het vasteland van Rusland vanwege het ijs?
…De stad Neftegorsk sinds 1995 is opgeheven vanwege een aardbeving?
…Sachalin een verbanningseiland is geweest?
…Sachalin een belangrijke bron is voor gas en olie?

Sfeerimpressie Sachalin
Yuzhno Sakhalinsk SachalinLandschap SachalinMonument SachalinWinter SachalinWalvis SachalinNatuur Sachalin