Vlag van Sachalin

Sachalin (Engels: Sakhalin, Russisch: Сахалин) is een eiland, gelegen tussen de Zee van Ochotsk en de Japanse Zee (Azië). Sachalin maakt deel uit van Rusland. De hoofdstad van Sachalin is Joezjno-Sachalinsk (Yuzhno-Sakhalinsk). Een aantal grote steden op Sachalin zijn: Alexandrovsk-Sakhalinsk, Dolinsk, Kholmsk, Korsakov, Nevelsk en Okha.

Reizen en vakanties naar Sachalin

Sachalin is het grootste eiland van Rusland. Het eiland kent een lange historie met verschillende bewoners. Er zijn sporen gevonden uit zowel de steen- als bronstijd. Daarna hebben o.a. China en Japan de macht over het eiland gehad. Het eiland heeft ook een tijd gediend als verbanningseiland voor o.a. daklozen en alcoholisten. Het grootste gedeelte van Sachalin is bergachtig. Twee parallelle bergketens doorkruisen het eiland van noord naar zuid. De ruige kust wordt grotendeels bepaald door rotsachtige kliffen. Daarnaast zijn er verschillende zandstranden te vinden. Sachalin kent een rijke flora en fauna. Zo leven op en rondom het eiland o.a. bruine beren, adelaars, walvissen en zeehonden. In de winterperiode die enkele maanden duurt is Sachalin vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Het eiland wordt dan regelmatig getroffen door sneeuwstormen en het water rondom het eiland vriest vrijwel geheel dicht. Veel bewoners en toeristen grijpen deze periode aan om te langlaufen, skieën en ijsvissen. De economie van Sachalin draait grotendeels op de productie van aardolie en aardgas.

Waar ligt Sachalin?

Waar ligt Sachalin?

Reisinformatie Sachalin

Officiële naam: Sachalin
Continent: Azië
Oppervlakte: 72.492 km²
Hoofdstad: Joezjno-Sachalinsk (Yuzhno-Sakhalinsk)
Landcode: RU, RUS
Inwoneraantal: 498.000 inwoners (2015)
Regeringsvorm: Federale republiek
Hoogste punt: 1.609 m (Lopatin)
Afstand (Amsterdam – Joezjno-Sachalinsk): 8.286 km
Vliegtijd: circa 11 uur

Negatief reisadvies
Actuele status: Alle reizen naar Sachalin worden ontraden.
Actuele kleurcode: Rood.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Sachalin, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op dit moment zijn er geen reisorganisaties die reizen aanbieden naar Sachalin. Als je zelf je reis samen wilt stellen of op zoek bent naar losse reisonderdelen zoals hotels, vliegtickets en een huurauto kun je terecht bij onze reisaanbod pagina.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Sachalin? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Weer en klimaat
Sachalin heeft een landklimaat. Tijdens de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 15 tot 20 graden. Tijdens de wintermaanden liggen de temperaturen rond de -5 tot -20 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Sachalin vind je op onze uitgebreide weer pagina.

Beste reistijd
Juli, augustus en september zijn de beste maanden om naar Sachalin te reizen. Hiermee vermijd je de koude en extreem koude maanden met veel winterse neerslag.

Taal
Russisch is de officiële taal op Sachalin. Daarnaast wordt er op kleine schaal Koreaans, Japans en Azerbeidzjaans gesproken.
Wil je gratis van of naar het Russisch, Koreaans, Japans of Azerbeidzjaans vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Sachalin.
Een visum is verplicht. Deze kun je persoonlijk aanvragen bij het Russische Visum Centrum in Rotterdam of Den Haag, na het invullen van het visumformulier op Visa.kdmid.ru (30 dagen geldig).


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Rusland: nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaat op Sachalin: nederlandwereldwijd.nl.
Russische ambassade en consulaten in Nederland: rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Sachalin is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor Sachalin zijn tegen DTP en Hepatitis A. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Geld en Geldzaken
Op Sachalin wordt betaald met de Russische roebel (RUB).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Sachalin vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen op Sachalin liggen een stuk hoger dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld +10%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (9% duurder), levensmiddelen (4% duurder), geïmporteerd bier in horeca (20% duurder), sigaretten (70% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
Op Sachalin is het niet vanzelfsprekend om een fooi te geven. Soms zijn er al servicekosten in de rekening verwerkt. Als dit nog niet is gedaan is het vooral in de grote steden steeds meer gebruikelijk om een fooi te geven. Bij goede service geeft men circa 10% fooi.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het op Sachalin 9 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het op Sachalin 10 uur later.
Sachalin kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Sachalin vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
Op Sachalin moet je aan de rechterzijde van de weg rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig op Sachalin dien je te beschikken over een internationaal rijbewijs of een gelegaliseerde Russische vertaling van het Nederlandse rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen Sachalin een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
Op Sachalin worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit op Sachalin vind je op onze elektriciteit pagina (kijk onder Rusland).

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 02 (vast) of 112 (mobiel)
– Brandweer: 01 (vast) of 112 (mobiel)
– Ambulance: 03 (vast) of 112 (mobiel)

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. De kwaliteit verschilt per gebied.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Sachalin vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Rusland (Sachalin) vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Sachalin eindigen op .ru.
Officiële website van Sachalin: adm.sakhalin.ru.
Russisch verkeersbureau: russischverkeersburo.nl.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand op Sachalin te kunnen bellen is 007 of +7.
Wil je vanuit Sachalin naar Nederland bellen toets 8 (wacht op kiestoon) 1031.
(Als je een landnummer gebruikt moet je altijd de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Telefoonnummers vind je in de Telefoongids van Sachalin.
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van Sachalin.


Foto’s en video’s
Op Google images vind je een mooie verzameling foto’s van Sachalin.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Sachalin.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Rusland (Sachalin) vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen op Sachalin, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Sachalin?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Sachalin hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) op Sachalin vind je op Protectedplanet.
Sachalin komt niet voor op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Sachalin? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol en geld. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Sachalin niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met Sachalin, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Sachalin, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, actuele sancties, zakenpartners en subsidies.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Sachalin.
– Alcohol: Kopen vanaf 16 jaar, drinken op alle leeftijden.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0.
– Tabak: Kopen en/of roken vanaf 18 jaar.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Niet toegestaan. Gevangenisstraf en/of boete.

Wist je dat…
…Sachalin in de winter verbonden is met het vasteland van Rusland vanwege het ijs?
…De stad Neftegorsk sinds 1995 is opgeheven vanwege een aardbeving?
…Sachalin een verbanningseiland is geweest?
…Sachalin een belangrijke bron is voor gas en olie?