Vlag van Saint Vincent en de Grenadines

Saint Vincent en de Grenadines (Engels: Saint Vincent and the Grenadines) is een land in de Caribische Zee (Noord-Amerika) dat deel uitmaakt van het Brits Gemenebest. Daarnaast maakt Saint Vincent en de Grenadines deel uit van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Saint Vincent en de Grenadines bestaat uit het eiland Saint Vincent en een aantal kleinere eilandjes (Grenadines): Bequia, Baliceaux island, Mustique, Petit Mustique island, Savan Island, Petit Canouan, Canouan, Mayreau, Tobago Cays, Union Island, Petit St.Vincent Island. De hoofdstad van Saint Vincent en de Grenadines is Kingstown. Een aantal grote steden in Saint Vincent en de Grenadines zijn: Kingstown Park, Georgetown, Byera Village en Biabou.

Reisaanbod

Saint Vincent en de Grenadines bestaat uit 32 eilanden waarvan de meeste onbewoond zijn. De eilanden zijn bergachtig, hebben witte zandstranden en helderblauw water waar men ideaal kan zeilen, duiken en snorkelen. Op de eilanden leven veel verschillende tropische vogels en rondom de eilanden leven walvissen en dolfijnen. Op het hoofdeiland Saint Vincent is ook een vulkaan, diverse watervallen en een zoutwatermeer te vinden.

Waar ligt Saint Vincent en de Grenadines?

Waar ligt Saint Vincent en de Grenadines?

Reisinformatie Saint Vincent en de Grenadines

Officiële naam: Saint Vincent en de Grenadines
Continent: Noord-Amerika
Oppervlakte: 388 km²
Hoofdstad: Kingstown
Landcode: VC, VCT
Inwoneraantal: 101.390 inwoners (2020)
Regeringsvorm: Parlementaire monarchie
Hoogste punt: 1.234 m (Soufrière)
Afstand (Amsterdam – Kingstown): 7.245 km
Vliegtijd: circa 13 uur

Reisadvies
Actuele status: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Groen.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Saint Vincent en de Grenadines, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op dit moment zijn er geen reisorganisaties die reizen aanbieden naar Saint Vincent en de Grenadines. Voor losse reisonderdelen (hotels en vliegtickets) kun je terecht bij onze reisaanbod pagina.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Saint Vincent en de Grenadines? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.


Weer en klimaat
Saint Vincent en de Grenadines heeft een tropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 25 tot 30 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Saint Vincent en de Grenadines vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Saint Vincent en de Grenadines vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Januari, februari, maart en april zijn de beste maanden om naar Saint Vincent en de Grenadines te reizen. Hiermee vermijd je het regen- en orkaanseizoen.

Taal
Engels is de officiële taal in Saint Vincent en de Grenadines.
Wil je gratis van of naar het Engels vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Saint Vincent en de Grenadines.
Een visum is niet nodig als je korter dan 1 maand in Saint Vincent en de Grenadines verblijft.

Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Trinidad en Tobago (tevens voor Saint Vincent en de Grenadines): nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaat in Saint Vincent en de Grenadines:
nederlandwereldwijd.nl.
Ambassade van Saint Vincent en de Grenadines in België (tevens voor Nederland): rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Saint Vincent en de Grenadines is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor Saint Vincent en de Grenadines zijn tegen DTP en Hepatitis A. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Geld en Geldzaken
In Saint Vincent en de Grenadines wordt betaald met de Oost-Caribische dollar (XCD).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Saint Vincent en de Grenadines vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in Saint Vincent en de Grenadines liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -30%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (54% goedkoper), levensmiddelen (55% duurder), geïmporteerd bier in horeca (32% goedkoper), kleding (40% goedkoper) en openbaar vervoer (88% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In Saint Vincent en de Grenadines is het gebruikelijk om een fooi te geven. Meestal zijn er al servicekosten in de rekening verwerkt. Als dit nog niet is gedaan is het gebruikelijk om een fooi te geven. Bij goede service geeft men circa 10% fooi.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Saint Vincent en de Grenadines 6 uur vroeger.
Tijdens onze wintertijd is het in Saint Vincent en de Grenadines 5 uur vroeger.
Saint Vincent en de Grenadines kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Saint Vincent en de Grenadines vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In Saint Vincent en de Grenadines moet je links rijden.
Je dient in Saint Vincent en de Grenadines een tijdelijk rijbewijs aan te vragen om een motorvoertuig te mogen besturen. Dit is mogelijk bij het hoofdbureau van de politie op vertoon van het Nederlandse rijbewijs.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen Saint Vincent en de Grenadines een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In Saint Vincent en de Grenadines heb je in sommige gevallen een reisstekker nodig.
Meer informatie over gangbare stekkers en stopcontacten in Saint Vincent en de Grenadines vind je op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 911
– Brandweer: 911
– Ambulance: 911

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Saint Vincent en de Grenadines vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Saint Vincent en de Grenadines vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Saint Vincent en de Grenadines eindigen op .vc.
Officiële websites van Saint Vincent en de Grenadines: gov.vc en discoversvg.com.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Saint Vincent en de Grenadines te kunnen bellen is 001784 of +1784.
Wil je vanuit Saint Vincent en de Grenadines naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 01131.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Telefoonnummers vind je in de Telefoongids van Saint Vincent en de Grenadines.
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van Saint Vincent en de Grenadines.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Saint Vincent en de Grenadines.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Saint Vincent en de Grenadines.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Saint Vincent en de Grenadines vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Saint Vincent en de Grenadines, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Saint Vincent en de Grenadines?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Saint Vincent en de Grenadines hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Saint Vincent en de Grenadines vind je op Protectedplanet.
Saint Vincent en de Grenadines komt niet voor op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Saint Vincent en de Grenadines? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol en geld. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Saint Vincent en de Grenadines.
– Alcohol: Kopen en/of drinken op alle leeftijden.
– Alcohol en verkeer: Geen maximaal toegestane alcoholpromillage.
– Tabak: Onbekend
– Rookverbod: Onbekend
– Homoseksualiteit: Niet toegestaan. Gevangenisstraf meer dan 10 jaar.
– Kleding: Het dragen van camouflage kleding is verboden.

Wist je dat…
…Saint Vincent en de Grenadines in 1719 door Frankrijk op de Indianen werd veroverd?
…Saint Vincent en de Grenadines ontdekt is door Columbus?
…The Pirates of the Caribbean filmreeks is opgenomen in Saint Vincent en de Grenadines?
…In Saint Vincent en de Grenadines zowel witte, zwarte als gouden stranden zijn?