Vlag van Sulawesi

Sulawesi (Celebes) is een eiland in de Grote en Indische Oceaan (Azië) dat deel uitmaakt van Indonesië. De grootste stad op het eiland is Makassar (voorheen: Ujung Pandang). Een andere grote plaats is Manada.

Reizen en vakanties naar Sulawesi

Sulawesi is een veelal bergachtig eiland met een mooie kustlijn. Het eiland heeft veel langgerekte witte zandstranden met palmbomen. In het helderblauwe water kun je ideaal duiken en snorkelen naar de grote koraalriffen en vele kleurrijke vissoorten. Voor duikers zijn er 3 erkende marinereservaten. Daarnaast staat vooral het centrale deel van Sulawesi bekend onder toeristen vanwege de ongerepte oerwouden en de Toraja-cultuur. Deze cultuur kenmerkt zich door fraai beschilderde woningen, houtsnijwerken en traditionele begrafenisrituelen. Verder zijn er op het eiland vulkanen, hoge bergen, vergezichten en een groot aantal koraalriffen.

Waar ligt Sulawesi?

Waar ligt Sulawesi?

Reisinformatie Sulawesi

Officiële naam: Celebes
Continent: Azië
Oppervlakte: 174.600 km²
Hoofdstad: Makassar (grootste stad)
Landcode: ID, IDN
Inwoneraantal: 18.455.058 inwoners (2014)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 3.450 m (Mount Rantemario)
Afstand (Amsterdam – Makassar): 12.109 km
Vliegtijd: circa 15 uur

Reisadvies
Actuele status: Let op veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Sulawesi, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Sulawesi. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Sulawesi? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Weer en klimaat
Sulawesi heeft een tropisch regenwoudklimaat. Het hele jaar door liggen de temperaturen rond de 25 tot 30 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Sulawesi vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Sulawesi vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Juni, juli, augustus, september en oktober zijn de beste maanden om naar Sulawesi te reizen. Hiermee vermijd je het langdurige regenseizoen.

Taal
Indonesisch is de officiële taal op Sulawesi. Daarnaast worden er op Sulawesi nog 50 andere talen gesproken (o.a. Makassaars, Buginees, Toraja en Gorontalees).
Wil je gratis van of naar het Indonesisch vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Sulawesi.
Een visum is niet nodig als je korter dan 30 dagen verblijft en aankomt via een vliegveld, haven of landsgrens op deze lijst. Als je op een andere manier arriveert of langer dan 30 dagen op Sulawesi verblijft, kun je persoonlijk een visum aanvragen bij de ambassade van Indonesië in Den Haag.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade en consulaten in Indonesië: nederlandwereldwijd.nl.
Indonesische ambassade in Nederland: new.indonesia.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Sulawesi is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor Sulawesi zijn tegen DTP en Hepatitis A. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Malaria
Op Sulawesi komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kun je terecht bij onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
Op Sulawesi wordt betaald met de Indonesische roepia (rupiah) (IDR).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten op Sulawesi vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen op Sulawesi liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -40%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (76% goedkoper), levensmiddelen (1% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (28% goedkoper), sigaretten (77% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
Op Sulawesi is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als dit nog niet in de rekening is verwerkt, is het gebruikelijk om circa 5-10% fooi te geven.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het op Sulawesi 6 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het op Sulawesi 7 uur later.
Sulawesi kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Sulawesi vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
Op Sulawesi moet je links rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig op Sulawesi dien je te beschikken over een internationaal rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen Sulawesi een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
Op Sulawesi worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit op Sulawesi vind je op onze elektriciteit pagina (kijk onder Indonesië).

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 110
– Brandweer: 113
– Ambulance: 118

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Sulawesi vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Sulawesi vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Sulawesi eindigen op .id.
Officiële websites van Sulawesi: north-sulawesi.com en toerisme-indonesie.nl.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand op Sulawesi te kunnen bellen is 0062 of +62.
Wil je vanuit Sulawesi naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 00131.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Alle netnummers van Sulawesi vind je op Wikipedia.
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van Sulawesi.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Sulawesi.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Sulawesi.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen op Sulawesi vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen op Sulawesi, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Sulawesi?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Sulawesi hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) op Sulawesi vind je op Protectedplanet.
Sulawesi komt niet voor op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Sulawesi? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en medicijnen. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Sulawesi niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen op, of zaken te doen met Sulawesi, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Sulawesi, waaronder: kansen, Soedan- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, zakenpartners en subsidies.

Studeren en stage
Overweeg je een studie, stage of tussenjaar op Sulawesi? Je bent lang niet de enige en zeker niet de eerste. Om je op weg te helpen heeft het Nuffic (De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) de website WilWeg.nl opgericht. Op deze website vind je alle informatie die je verder op weg helpen, zoals toelatingseisen, onderwijsvormen, huisvesting, studiebeurs, stageplaatsen, zorgverzekering, studiekosten en natuurlijk ervaringen.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Sulawesi.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 21 jaar.
– Alcohol en verkeer: Geen maximaal toegestane alcoholpromillage.
– Tabak: Kopen en/of roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist je dat…
…Sulawesi qua oppervlakte het elfde eiland ter wereld is?
…Sulawesi is ontstaan door botsingen van verschillende Platen?
…Sulawesi in 2011 werd getroffen door een aardbeving?