Vlag van Sulawesi

Sulawesi (Celebes) is een eiland in de Grote en Indische Oceaan (Azië) dat deel uitmaakt van Indonesië. De grootste stad op het eiland is Makassar (voorheen: Ujung Pandang). Een andere grote plaats is Manada.

Reizen en vakanties naar Sulawesi

Sulawesi is een veelal bergachtig eiland met een mooie kustlijn. Het eiland heeft veel langgerekte witte zandstranden met palmbomen. In het helderblauwe water kan men ideaal duiken en snorkelen naar de grote koraalriffen en vele kleurrijke vissoorten. Voor duikers zijn er 3 erkende marinereservaten. Daarnaast staat vooral het centrale deel van Sulawesi bekend onder toeristen vanwege de ongerepte oerwouden en de Toraja-cultuur. Deze cultuur kenmerkt zich door fraai beschilderde woningen, houtsnijwerken en traditionele begrafenisrituelen. Verder zijn er op het eiland vulkanen, hoge bergen, vergezichten en een groot aantal koraalriffen.

Waar ligt Sulawesi?

Waar ligt Sulawesi?

Reisinformatie Sulawesi

Officiële naam: Celebes
Continent: Azië
Oppervlakte: 174.600 km²
Hoofdstad: Makassar (grootste stad)
Landcode: ID, IDN
Inwoneraantal: 18.455.058 inwoners (2014)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 3.450 m (Mount Rantemario)
Afstand (Amsterdam – Makassar): 12.109 km
Vliegtijd: circa 15 uur

Reisadvies
Actuele status: Let op veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vindt u op Nederland wereldwijd.
Wilt u op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wilt u bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet uzelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Corona
Vanwege het coronavirus (COVID-19) kunnen er op Sulawesi (tijdelijke) maatregelen gelden waar u als toerist mee te maken kan krijgen. Voor het meest actuele corona reisadvies verwijzen we u naar onze speciale coronavirus reisadvies pagina. Voor het aantal actuele corona besmettingen, aantal doden en diverse corona gerelateerde grafieken van Sulawesi kunt u terecht op Worldometer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vindt u een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Sulawesi. Daarnaast vindt u er een overzicht van losse reisonderdelen (hotels en vliegtickets) waarmee u zelf uw ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Bent u op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Sulawesi? Bij reisboekhandel De Zwerver vindt u een uitgebreide collectie.

Weer en klimaat
Sulawesi heeft een tropisch regenwoudklimaat. Het hele jaar door liggen de temperaturen rond de 25 tot 30 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Sulawesi vindt u op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Sulawesi vindt u op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Juni, juli, augustus, september en oktober zijn de beste maanden om naar Sulawesi te reizen. Hiermee vermijdt u het langdurige regenseizoen.

Taal
Indonesisch is de officiële taal op Sulawesi. Daarnaast worden er op Sulawesi nog 50 andere talen gesproken (o.a. Makassaars, Buginees, Toraja en Gorontalees).
Wilt u gratis van of naar het Indonesisch vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Sulawesi.
Een visum is niet nodig als u korter dan 30 dagen verblijft en aankomt via een vliegveld, haven of landsgrens op deze lijst. Als u op een andere manier arriveert of langer dan 30 dagen op Sulawesi verblijft, kunt u persoonlijk een visum aanvragen bij de ambassade van Indonesië in Den Haag.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade en consulaten in Indonesië: nederlandwereldwijd.nl.
Indonesische ambassade in Nederland: new.indonesia.nl.
Bij dringende hulp kunt u 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Sulawesi verplicht als u in de zeven dagen voordat u Sulawesi bezoekt een gele koorts land heeft bezocht. Daarnaast is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak aan huis, kunt u terecht bij Thuisvaccinatie.nl. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt.

Malaria
Op Sulawesi komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kunt u terecht op onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
Op Sulawesi wordt betaald met de Indonesische roepia (rupiah) (IDR).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten op Sulawesi vindt u op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen op Sulawesi liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -40%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (76% goedkoper), levensmiddelen (1% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (28% goedkoper), sigaretten (77% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
Op Sulawesi is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als dit nog niet in de rekening is verwerkt, is het gebruikelijk om circa 5-10% fooi te geven.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het op Sulawesi 6 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het op Sulawesi 7 uur later.
Sulawesi kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Sulawesi vindt u op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
Op Sulawesi moet u links rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig op Sulawesi moet u beschikken over een internationaal rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kunt u van, naar of binnen Sulawesi een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
Op Sulawesi worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit op Sulawesi vindt u op onze elektriciteit pagina (kijk onder Indonesië).

Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 110
– Brandweer: 113
– Ambulance: 118

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vindt u op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Sulawesi vindt u op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Sulawesi vindt u op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Sulawesi eindigen op .id.
Officiële websites van Sulawesi: north-sulawesi.com en toerisme-indonesie.nl.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand op Sulawesi te kunnen bellen is 0062 of +62.
Wilt u vanuit Sulawesi naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 00131.
(Als u een landnummer gebruikt, moet u de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Alle netnummers van Sulawesi vindt u op Wikipedia.
Bedrijfsgegevens vindt u in de Gouden Gids van Sulawesi.


Foto’s en video’s
Op Flickr vindt u een mooie verzameling foto’s van Sulawesi.
Op Youtube vindt u een mooie verzameling video’s van Sulawesi.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen op Sulawesi vindt u op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vindt u beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen op Sulawesi, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Bent u op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Sulawesi?
Op Waarbenjij.nu vindt u reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Sulawesi hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van uw reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) op Sulawesi vindt u op Protectedplanet.
Sulawesi komt niet voor op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wilt u weten hoeveel u mag in- en uitvoeren bij een reis naar Sulawesi? Op de website van IATA vindt u een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en medicijnen. Als u zich aan deze hoeveelheden houdt hoeft u niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vindt u op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Sulawesi niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als u van plan bent om te gaan ondernemen op, of zaken te doen met Sulawesi, is het verstandig om u goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan u hierbij helpen. Op RVO.nl vindt u een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Sulawesi, waaronder: kansen, Soedan- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, zakenpartners en subsidies.

Studeren en stage
Overweegt u een studie, stage of tussenjaar op Sulawesi? U bent lang niet de enige en zeker niet de eerste. Om u op weg te helpen heeft het Nuffic (De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) de website WilWeg.nl opgericht. Op deze website vindt u alle informatie die u verder op weg kan helpen, zoals toelatingseisen, onderwijsvormen, huisvesting, studiebeurs, stageplaatsen, zorgverzekering, studiekosten en natuurlijk ervaringen.

Relevante wetgeving
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Sulawesi.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 21 jaar.
– Alcohol en verkeer: Geen maximaal toegestane alcoholpromillage.
– Tabak: Kopen en/of roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist u dat…
…Sulawesi qua oppervlakte het elfde eiland ter wereld is?
…Sulawesi is ontstaan door botsingen van verschillende Platen?
…Sulawesi in 2011 werd getroffen door een aardbeving?

Sfeerimpressie Sulawesi
Apen SulawesiNatuur SulawesiStrand SulawesiCultuur SulawesiDelicatesse SulawesiHuizen Sulawesi