Vlag van de Verenigde Staten van Amerika

De Verenigde Staten van Amerika (Engels: United States of America) is een land in Noord-Amerika dat bestaat uit 50 staten en het federaal district Columbia. Twee van de vijftig staten (Alaska en Hawaï) grenzen niet aan de andere staten. De Verenigde Staten van Amerika grenst aan Canada en Mexico (de staat Alaska enkel aan Canada). De hoofdstad van de Verenigde Staten van Amerika is Washington D.C.. Een aantal grote steden in de Verenigde Staten van Amerika zijn: New York, Los Angeles, Chicago, Houston, Boston, Atlanta, Las Vegas, San Fransisco, Phoenix en Detroit.

Reizen en vakanties naar de Verenigde Staten van Amerika

De Verenigde Staten van Amerika wordt gezien als het machtigste land op aarde. Het land staat bekend om heel veel zaken. Denk daarbij maar eens aan Route 66, Wallstreet, gele taxi’s, central park, Broadway, Hollywood, Coca Cola, Fastfood, legaal wapenbezit en de vele muzieksoorten. Het landschap van de Verenigde Staten van Amerika kent veel verschillen. Zo zijn er bergketens als de Rocky Mountains, rivieren zoals de Mississippi, grote grasvlaktes zoals de Great Plains, zoutvlaktes, woestijnvlaktes zoals Death Valley en verschillende kustlijnen. Het land kent ook vele Nationale parken waarvan Yellowstone de bekendste is. Enkele bekende bouwwerken in de Verenigde Staten van Amerika zijn het Witte Huis, de Big Apple, Empire state building, Mount Rushmore, het Pentagon, het Vrijheidsbeeld en het Washington Monument.

Staten van de Verenigde Staten van Amerika:
Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Californië, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Hawaï, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia, Washington, West Virginia, Wisconsin, Wyoming en het federaal district Columbia.

Overzeese gebiedsdelen van de Verenigde Staten van Amerika:
Guam, Puerto Rico, Amerikaanse Maagdeneilanden, Amerikaans Samoa, Noordelijke Marianen, Baker, Howland, Jarvis, Johnston, Kingman, Midway, Palmyra, Navassa en Wake.

Waar liggen de Verenigde Staten van Amerika?

Waar liggen de Verenigde Staten van Amerika?
De staten Alaska en Hawaï ontbreken op deze plattegrond, vanwege de ligging.

Reisinformatie Verenigde Staten van Amerika

Officiële naam: Verenigde Staten van Amerika
Continent: Noord-Amerika
Oppervlakte: 9.629.091 km²
Hoofdstad: Washington D.C.
Landcode: US, USA
Inwoneraantal: 332.639.102 inwoners (2020)
Regeringsvorm: Federale republiek
Hoogste punt: 6.194 m (Mount McKinley)
Afstand (Amsterdam – Washington D.C.): 7.842 km
Vliegtijd: circa 8 uur

Reisadvies
Actuele status: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Groen.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit de Verenigde Staten van Amerika, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar de Verenigde Staten van Amerika. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over de Verenigde Staten van Amerika? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf in de Verenigde Staten. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kun je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kun je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Weer en klimaat
De Verenigde Staten van Amerika kent verschillende klimaatzones. Het grootste gedeelte van het land heeft een landklimaat. Rondom Alaska komt een Poolklimaat voor, rondom Arizona een woestijnklimaat en rondom Florida en Hawaï een tropisch klimaat. De temperaturen verschillen dan ook erg per regio. Rondom de hoofdstad Washington D.C. liggen de temperaturen in de zomermaanden rond de 30 graden en tijdens de wintermaanden rond het vriespunt. In het zuidwesten kunnen de temperaturen oplopen tot 45 graden en in het noorden tegen de grens van Canada en in Alaska kunnen de temperaturen dalen tot -45 graden. In de Verenigde Staten van Amerika komen geregeld tornado’s voor.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor de verenigde Staten van Amerika vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van de Verenigde Staten van Amerika vind je op Klimaatinfo.
Actuele sneeuwhoogtes in de Verenigde Staten van Amerika vind je op Wintersporters.

Beste reistijd
Juni, juli en augustus zijn de beste maanden om naar Noordwest-Amerika te reizen.
Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar Noordoost-Amerika te reizen.
April, mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om naar West-Amerika te reizen.
September en oktober zijn de beste maanden om naar Midden-Amerika te reizen.
Maart en april zijn de beste maanden om naar Zuidoost-Amerika te reizen.
In deze maanden heb je de grootste kans op aangename temperaturen. Bovendien vermijd je het regen-, orkaan- en tornadoseizoen.

Taal
Engels is de officiële taal in de Verenigde Staten van Amerika. Daarnaast wordt er o.a. Spaans, Frans, Chinees en Vietnamees gesproken.
Wil je gratis van of naar het Engels vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog geldig is bij terugkomst in Nederland. Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd.
Een visum is niet nodig als je reist met een vervoermaatschappij die werkt met het ‘visa waiver program’ en korter verblijft dan 90 dagen.
Sinds 12 januari 2009 moeten reizigers die onder het visa waver program naar de VS reizen, zich uiterlijk 72 uur voor aankomst in de VS registreren. Die registratie bestaat uit het invullen van een vragenlijst via internet: esta.cbp.dhs.gov. De kosten van 14 Amerikaanse dollar per persoon dienen per creditcard te worden voldaan.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in de Verenigde Staten van Amerika: nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaten in de Verenigde Staten van Amerika: nederlandwereldwijd.nl.
Amerikaanse ambassade en consulaat in Nederland: rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan de Verenigde Staten van Amerika heb je geen vaccinaties nodig.

Geld en Geldzaken
In de Verenigde Staten van Amerika wordt betaald met de Amerikaanse dollar (USD).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in de Verenigde Staten van Amerika vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in de Verenigde Staten van Amerika liggen een stukje hoger dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld +3%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (14% goedkoper), levensmiddelen (34% duurder), geïmporteerd bier in horeca (33% duurder), sigaretten (3% goedkoper) en openbaar vervoer (27% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In de Verenigde Staten van Amerika is het gebruikelijk om een fooi te geven vanwege het lage salaris. Als er nog geen servicekosten in rekening zijn gebracht geeft men circa 15-20% fooi bij uitstekende service, 10% fooi bij matige service en 5% of niets bij slechte service.

Tijdsverschil
De Verenigde Staten van Amerika valt in zes verschillende tijdzones:
– Eastern time: 6 uur vroeger.
– Central time: 7 uur vroeger.
– Mountain time: 8 uur vroeger.
– Pacific time: 9 uur vroeger.
– Alaska time: 10 uur vroeger.
– Hawaii time: 11 uur vroeger.
De zomertijd in de Verenigde Staten van Amerika wijkt af van die in Nederland.
De lokale tijden, datums, tijdzones, tijdzonekaart en uitzonderingen van de Verenigde Staten van Amerika vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In de Verenigde Staten van Amerika moet je aan de rechterzijde van de weg rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in de Verenigde Staten van Amerika heb je geen internationaal rijbewijs nodig.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen de Verenigde Staten van Amerika een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In de Verenigde Staten van Amerika heb je een reisstekker nodig. Daarnaast heb je in sommige gevallen een omvormer nodig.
Meer informatie over gangbare stekkers en stopcontacten in de Verenigde Staten van Amerika vind je op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 911
– Brandweer: 911
– Ambulance: 911
Met een GSM kun je ook het internationale nummer 112 bellen.

Kraanwater
Het water uit de kraan is veilig te drinken.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot de Verenigde Staten van Amerika vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit de Verenigde Staten van Amerika vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit de Verenigde Staten van Amerika eindigen op .us .gov .edu .mil of .um.
Officiële websites van de Verenigde Staten van Amerika:
usa.gov en discoveramerica.com.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in de Verenigde Staten van Amerika te kunnen bellen is 001 of +1.
Wil je vanuit de Verenigde Staten van Amerika naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 01131.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Alle netnummers van de Verenigde Staten van Amerika vind je op Allareacodes.com.
Telefoonnummers vind je in de Telefoongids van de Verenigde Staten van Amerika.
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van de Verenigde Staten van Amerika.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van de Verenigde Staten van Amerika.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van de Verenigde Staten van Amerika.

Feestdagen
De nationale feestdag van de Verenigde Staten van Amerika valt op 4 juli (Independence Day).
Een overzicht van alle overige feestdagen in de Verenigde Staten van Amerika vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in de Verenigde Staten van Amerika, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over de Verenigde Staten van Amerika?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder de Verenigde Staten van Amerika hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in de Verenigde Staten van Amerika vind je op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in de Verenigde Staten van Amerika vind je op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar de Verenigde Staten van Amerika? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, geld en parfum. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat de Verenigde Staten van Amerika niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met de Verenigde Staten van Amerika, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. de Verenigde Staten van Amerika, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, zakenpartners en subsidies.

Studeren en stage
Overweeg je een studie, stage of tussenjaar in de Verenigde Staten van Amerika? Je bent lang niet de enige en zeker niet de eerste. Om je op weg te helpen heeft het Nuffic (De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) de website WilWeg.nl opgericht. Op deze website vind je alle informatie die je verder op weg helpen, zoals toelatingseisen, onderwijsvormen, huisvesting, studiebeurs, stageplaatsen, zorgverzekering, studiekosten en natuurlijk ervaringen.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan de Verenigde Staten van Amerika.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 21 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,8 (0,5 in een aantal staten). Voor beginnende bestuurders tot 21 jaar geldt een maximaal toegestane alcoholpromillage van 0,2 (0 in Alaska, Arizona, Illinois, Maine, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Oregon, Texas, Utah, Washington D.C. en Wisconsi (0,1 in Californië en New Jersey)).
– Tabak: Kopen en/of roken vanaf 18 (19 in de staten Alabama, Alaska, New Jersey en Utah en de counties Onondaga, Nassau en Suffolk).
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist je dat…
…Meer dan 60% van de Amerikanen last heeft van overgewicht?
…Elke staat in de Verenigde Staten van Amerika zijn eigen wetten kent?
…In 32 Amerikaanse staten nog steeds de doodstraf wordt uitgevoerd?
…De Verenigde Staten van Amerika slechts 4 km van Rusland is verwijderd?
…De huidige Amerikaanse vlag is ontworpen door een 17-jarige student?
…De Verenigde Staten geen officiële taal heeft vastgelegd?