FIFA World Cup logo 2018 © FIFA

Rusland, ready to inspire!

Rusland zal voor het eerst een WK voetbal organiseren. De 21e editie van het toernooi zal voornamelijk plaats vinden in het Europese deel van Rusland. Het Wereldkampioenschap voetbal is het vaakst gewonnen door Brazilië (5x). Gastland Rusland heeft in de geschiedenis van het WK slechts drie maal deelgenomen en nooit de top 3 bereikt. 32 landen zullen zich na een kwalificatiereeks plaatsen voor de eindronde, welke uit 64 wedstrijden bestaat. Vanwege de ligging van het gastland Rusland is de verwachting dat een groot aantal Nederlandse en Belgische voetbalsupporters af zal reizen naar het WK. Hier vind je alles wat je wilt weten over het WK van 2018 in Rusland.


Organiserend land: Rusland
Datum: 14 juni 2018 – 15 juli 2018
Aantal speelsteden: 12
Aantal stadions: 11
Aantal deelnemende landen: 32
Aantal wedstrijden: 64
Aantal scheidsrechters: 36
Officieel EK 2018 lied: Colors
Officiële EK 2018 slogan: Ready to inspire
Officiële EK 2018 mascotte: Zabivaka
Officiële EK 2018 wedstrijdbal: Telstar 18

Speelschema
Om ons uitgebreide speelschema te bekijken, ga je naar onze speciale speelschema pagina. Je vindt hier het complete programma met alle wedstrijden, speeldata, Nederlandse aanvangstijden en uitslagen van alle WK wedstrijden. Het is tevens mogelijk om ons speelschema als PDF te downloaden en evt. te printen.

Voor de actuele standen, wedstrijden en uitslagen per groep in de groepsfase (poulefase) kun je terecht bij onze uitgebreide groepsfase pagina. Daarnaast hebben we pagina’s opgezet voor de openingswedstrijd, achtste finales, kwartfinales, halve finales, troostfinale en de finale.

Speelsteden
Hieronder vind je een kaart van Rusland met daarop de 11 speelsteden die geselecteerd zijn voor het WK. Door op een speelstad van je keuze te klikken ga je automatisch naar de gewenste speelstad pagina. Hier vind je o.a. informatie over het stadion, wedstrijdschema, weer en reisaanbod. Voor een uitgebreider overzicht van alle speelsteden kun je terecht bij onze speelsteden pagina.

Overzicht speelsteden WK 2018

Speelstad Jekaterinenburg Speelstad Kaliningrad Speelstad Kazan Speelstad Moskou Speelstad Nizjni Novgorod Speelstad Rostov aan de Don Speelstad Samara Speelstad Saransk Speelstad Sint-Petersburg Speelstad Sotsji Speelstad Volgograd

Stadions
Voor het WK in Rusland zijn 12 stadions geselecteerd, die verspreid liggen over het land. Een aantal stadions is nieuw, terwijl de rest wordt gerenoveerd, uitgebreid of herbouwd. Voor een overzicht van alle 10 stadions die gebruikt worden tijdens het WK 2018 in Rusland kun je terecht bij onze stadions pagina.

Kwalificatie en loting
In aanloop naar het WK van 2018 in Rusland vinden er continentale kwalificatietoernooien plaats. In totaal doen 210 (+1) landen van 6 verschillende confederaties mee om de strijd voor 31 WK tickets. De tickets zullen als volgt worden verdeeld: AFC (Azië en Australië) 4 of 5 tickets, CAF (Afrika) 5 tickets, CONCACAF (Noord-Amerika, Midden-Amerika en Caraïben) 3 of 4 tickets, CONMEBOL (Zuid-Amerika) 4 of 5 tickets, OFC (Oceanië) 0 of 1 tickets en UEFA (Europa) 13 tickets. In november 2017 vindt er een intercontinentale play-offs plaats tussen de winnaar van de OFC en de nummer 5 van de CONMEBOL en tussen de nummer 4 van de CONCACAF en de nummer 5 van de AFC. De winnaars van deze play-offs verzilveren de laatste 2 tickets voor de eindronde in Rusland. De loting voor de eindronde vindt plaats op 1 december 2017 in Moskou. Rusland is als gastland automatisch geplaatst voor de eindronde van het WK.


Geplaatste landen
In totaal nemen 32 landen deel aan het WK 2018 in Rusland. Na de kwalificatiereeks hebben de onderstaande landen zich geplaatst voor het grootste voetbalevenement van de wereld. Rusland is als gastland automatisch geplaatst voor het eindtoernooi. Bij loting op 1 december 2017 werd duidelijk gemaakt in welke groepen de landen terecht kwamen.

Groep A Groep B Groep C Groep D
A1 Rusland
A2 Saoedi-Arabië
A3 Egypte
A4 Uruguay
B1 Portugal
B2 Spanje
B3 Marokko
B4 Iran
C1 Frankrijk
C2 Australië
C3 Peru
C4 Denemarken
D1 Argentinië
D2 IJsland
D3 Kroatië
D4 Nigeria
Groep E Groep F Groep G Groep H
E1 Brazilië
E2 Zwitserland
E3 Costa Rica
E4 Servië
F1 Duitsland
F2 Mexico
F3 Zweden
F4 Zuid-Korea
G1 België
G2 Panama
G3 Tunesië
G4 Engeland
H1 Polen
H2 Senegal
H3 Colombia
H4 Japan

Tijdsverschil en tijdzones
Op onze tijdsverschil pagina kun je eenvoudig opzoeken hoeveel tijdsverschil er tussen Nederland en de 12 WK speelsteden in Rusland is. Je vindt hier o.a. de actuele tijd, datum, tijdzone en het tijdsverschil.

Speeltijden
De openingswedstrijd van het WK 2018 vindt plaats op 14 juni 2018 om 17.00 uur in Moskou. De wedstrijden in de groepsfase en de achtste finale vinden plaats om 12.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur, 16.00 uur, 17.00 uur, 18.00 uur, 20.00 uur en 21.00 uur. De wedstrijden in de kwartfinale en halve finale starten om 16.00 en 20.00 uur. De troostfinale vindt plaats op 14 juli 2018 om 16.00 uur in Sint-Petersburg. De finale vindt plaats op 15 juli 2018 om 17.00 uur in Moskou.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een uitgebreide keuze aan reizen en vakanties naar het WK 2018 in Rusland. Daarnaast kunt hier met onze losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels, vliegtickets en wedstrijdtickets) zelf je reis samenstellen.

Wedstrijd kaarten
Officiële kaarten voor alle WK 2018 (kwalificatie)wedstrijden en oefenwedstrijden van alle deelnemende landen vind je op onze WK kaarten pagina.

Reisinformatie
Ben je van plan af te reizen naar het WK in Rusland? Vergeet dan niet om eerst onze reisinformatie pagina over Rusland door te lezen. Je vindt hier o.a. informatie over consulaten, vaccinaties, reisdocumenten (visum) en kraanwater.

Weer
Wil je graag het weer weten in één of meerdere speelsteden? Kijk op onze uitgebreide weer pagina voor het actuele weer en een 3-, 5- en 14-daagse weersverwachting voor alle speelsteden.

Nieuws
Voor het laatste nieuws met betrekking tot het WK 2018 in Rusland kun je terecht bij de volgende nieuwssites:
Google Nieuws
FIFA
Nu.nl

Gratis WK Pools met prijzen
Ook dit WK zijn er weer verschillende bedrijven die een online pool organiseren. Deelname aan deze pools is gratis en bovendien maak je kans op mooie prijzen (o.a. tv’s, reizen en geldbedragen). Denk je de juiste voorspellingen voor het aankomende EK te kunnen maken? Kijk dan snel op onze WK pool pagina voor een overzicht van alle WK pools.

Officiële websites WK 2018
– FIFA pagina over het WK: www.fifa.com.
– FIFA pagina over alle speelsteden: www.fifa.com.
– FIFA pagina over alle stadions: www.fifa.com.
– FIFA pagina over alle deelnemende landen: www.fifa.com.

Onofficiële websites WK 2018
– Wikipedia pagina over het WK (NL): nl.wikipedia.org.
– Wikipedia pagina over het WK (EN): en.wikipedia.org.