Voor het WK 2018 in Rusland moeten de landen zich via continentale toernooien kwalificeren. Dit gebeurt via de 6 verschillende confederaties wereldwijd (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC en UEFA). Het aantal beschikbare plaatsen voor elke bij de FIFA aangesloten confederatie hangt af van de sterkte van het continent en wordt als dusdanig verdeeld. Rusland is als organiserend land het enige land dat rechtstreeks geplaatst is. Ook de titelverdediger zal zich moeten kwalificeren.

Voor het WK 2018 hebben alle bij de FIFA aangesloten landen zich aangemeld voor de kwalificatietoernooien. Dit zijn er 210 in totaal. In 2015 zijn Zimbabwe en Indonesië om diverse redenen gediskwalificeerd.


Kwalificatie per confederatie

Hieronder zie je de 6 verschillende confederaties wereldwijd met het aantal beschikbare plaatsen voor het eindtoernooi in Rusland. Daarnaast vind je hier meer informatie over de Intercontinentale play-offs.

AFC
De AFC vertegenwoordigd Azië (incl. Australië) tijdens het WK. Binnen de AFC gaan 46 landen strijden om een plaats op het WK. In totaal heeft de AFC vier plaatsen voor het eindtoernooi te vergeven. Daarnaast maakt het kans op en extra ticket via de Intercontinentale play-offs.
Overzicht, uitslagen en standen kwalificatie AFC

CAF
De CAF vertegenwoordigd Afrika tijdens het WK. Binnen de CAF gaan 54 landen strijden om een plaats op het WK. In totaal heeft de CAF vijf plaatsen voor het eindtoernooi te vergeven.
Overzicht, uitslagen en standen kwalificatie CAF

CONCACAF
De CONCACAF vertegenwoordigd Noord-Amerika, Centraal-Amerika, Caraïben en de Zuid-Amerikaanse landen Guyana en Suriname, en het Franse overzeese departement Frans-Guyana tijdens het WK. Binnen de CONCACAF gaan 35 landen strijden om een plaats op het WK. In totaal heeft de CONCACAF drie plaatsen voor het eindtoernooi te vergeven. Daarnaast maakt het kans op en extra ticket via de Intercontinentale play-offs.
Overzicht, uitslagen en standen kwalificatie CONCACAF

CONMEBOL
De CONMEBOL vertegenwoordigd Zuid-Amerika (m.u.v. Guyana en Suriname) tijdens het WK. Binnen de CONMEBOL gaan 10 landen strijden om een plaats op het WK. In totaal heeft de CONMEBOL vier plaatsen voor het eindtoernooi te vergeven. Daarnaast maakt het kans op en extra ticket via de Intercontinentale play-offs.
Overzicht, uitslagen en standen kwalificatie CONMEBOL

OFC
De OFC vertegenwoordigd Oceanië (m.u.v. Australië) tijdens het WK. Binnen de OFC gaan 11 landen strijden om een plaats op het WK. Het OFC heef slechts een plaats voor de Intercontinentale play-offs te vergeven. E is dus kans dat de OFC niet vertegenwoordigd is tijdens het WK.
Overzicht, uitslagen en standen kwalificatie OFC

UEFA
De UEFA vertegenwoordigd Europa tijdens het WK. Binnen de CONMEBOL gaan 54 landen strijden om een plaats op het WK. In totaal heeft de UEFA dertien plaatsen voor het eindtoernooi te vergeven. Rusland is als organisator automatisch geplaatst voor het eindtoernooi.
Overzicht, uitslagen en standen kwalificatie UEFA

Intercontinentale play-offs
In de intercontinentale play-offs zullen 4 landen ieder een thuis- en uitwedstrijd spelen om uit te maken welke twee landen de laatste twee tickets bemachtigen voor het eindtoernooi in Rusland. De wedstrijden worden gespeeld tussen de nummer 4 van de CONCACAF en de nummer 5 van de AFC en tussen de winnaar van de OFC en de vijfde plaats van de CONMEBOL.
Overzicht, uitslagen en standen intercontinentale play-offs